Home » Știință » Planeta morţii: astronomii au găsit o exoplanetă care este alcătuită aproape în totalitate din monoxid de carbon

Planeta morţii: astronomii au găsit o exoplanetă care este alcătuită aproape în totalitate din monoxid de carbon

Planeta morţii: astronomii au găsit o exoplanetă care este alcătuită aproape în totalitate din monoxid de carbon
Publicat: 06.12.2017
Analizele datelor culese de telescoape spaţiale Hubble şi Spitzer au ajutat la detectarea unei exoplanete numite WASP-18b, un Jupiter fierbinte care se găseşte la 325 ani-lumină de Terra, are o cantitate extrem de mică de apă şi stratosfera este încărcată cu monoxid de carbon. Se ştie că expunerea la monoxidul de carbon este letală pentru orice formă de viaţă cunoscută.

Ca o comparaţie, stratosfera planetei noastre este alcătuită din ozon, care protejează Pământul de radiaţiile UV. În cazul altor exoplanete cu stratosferă, există de obicei oxid de titan, moleculă asemănătoare cu dioxidul de titan utilizat în ingredientele din care sunt realizate cremele de protecţie solară, scrie Tech Times.

Noul studiu indică faptul că WASP-18b, care se găseşte la o distanţă mică de steaua sa, este carascterizată printr-o compoziţie neobişnuită. Astronomii au detectat o supraabundenţă de monoxid de carbon şi o cantitate neînsemnată de vapori de apă. De asemenea, monoxidul de carbon din stratosferă este fierbinte, iar în troposferă, stratul de dedesubt, monoxidul de carbon este mai rece.

„Se sugerează că WASP-18b este primul exemplu de o planetă care nu are un oxid responsabil pentru inversiunea termică şi care nu se încadrează în compoziţia altor planete de dimensiunea lui Jupiter”, au precizat cercetătorii în studiul publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Savanţii au presupus că planeta s-a format într-un mod diferit faţă de Jupiter şi faţă de alţi giganţi gazoşi din alte sisteme planetare.

„Compoziţia lui WASP-18b contrazice toate aşteptările”, a precizat Kyle Sheppard de la NASA, cercetător în cadrul studiului. „Nu ştim altă planetă extrasolară unde monoxidul de carbon domină atmosfera superioară”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Savanţii au descoperit o exoplanetă unică, cu ”nori de titan”, care poate schimba modul în care căutăm viaţa extraterestră

Astronomii au descoperit un tip rar de exoplanetă care lasă în urmă o dâră de lumină

Cum ar fi viaţa pe o exoplanetă similară Terrei? Detaliile inedite aflate de astronomi

Un studiu recent sugerează că Planeta 9 nu este de fapt o exoplanetă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase