Home » Știință » Realizare excepţională a savanţilor: boala Huntington, printre cele mai severe maladii, poate fi tratată

Realizare excepţională a savanţilor: boala Huntington, printre cele mai severe maladii, poate fi tratată

Realizare excepţională a savanţilor: boala Huntington, printre cele mai severe maladii, poate fi tratată
Publicat: 13.12.2017
Condiţia neurodegenerativă a fost corectată la pacienţi pentru prima dată, cu ajutorul unui medicament care este injectat în lichidul cefalorahidian.

Acesta a scăzut nivelul de proteine toxice din creier, conform afirmaţiilor echipei de cercetare de la University College London, scrie BBC.

Experţii susţin că este cea mai mare realizare în bolile neurodegenerative din ultima jumătate de secol, mai ales că este vorba de una dintre cele mai devastatoare boli. Unii pacienţi au descris maladia ca fiind Parkinson, Alzheimer şi boala de neuron motor la un loc.

Boala provoacă moartea în masă a neuronilor, ceea ce duce la un declin permanent, „până în cea mai vegetativă stare posibilă”, conform lui Peter Allen, un pacient în vârstă de 51 de ani.

Aceasta începe să afecteze oamenii când se află în anii 30 sau 40 şi mor după 10-20 de ani de la primele simptome. Doar în Marea Britanie, boala afectează în prezent circa 8.500 de oameni.

Este cauzată de o eroare într-o secţiune din ADN numită gena huntingtin. În mod normal, aceasta conţine instrucţiunile de a crea o proteină, numită tot huntingtin, care este vitală pentru dezvoltarea creierului. O eroare corupe proteina şi aceasta începe să omoare neuronii.

Noul tratament are menirea de a neutraliza gena. În cadrul testelor clinice, 46 de pacienţi au avut medicamentul injectat în fluidul cefalorahidian.

Procedura a fost realizată la Leonard Wolfson Experimental Neurology Centre de la National Hospital for Neurology and Neurosurgery din Londra. Aceasta a redus semnificativ nivelul de huntingtin din creier.

„Pentru prima dată, avea potenţialul şi speranţa găsirii unui tratament care într-o zi va opri sau va preveni boala Huntington. Este de o importanţă crucială pentru pacienţi şi pentru familiile lor”, a precizat Sarah Tabrizi, autoarea principală a studiului şi directorul Huntington’s Disease Centre.

Doctorii nu numesc această procedură un tratament propriu-zis, întrucât mai este nevoie de date care să includă şi efectele pe termen lung, dar până acum, toate semnele sunt pozitive.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost descoperită proteina din centrul de creare al amintirilor

Boala bătrâneţii afectează tot mai mulţi tineri români

Descoperire şocantă: viaţa continuă în creier după ce oamenii mor

Descoperire suprinzătoare: creierul continuă să se maturizeze până la vârsta de 30 de ani

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase