Home » Știință » Savanţii au creat un nou ”hormon al iubirii” care poate trata bolile mintale

Savanţii au creat un nou ”hormon al iubirii” care poate trata bolile mintale

Savanţii au creat un nou ”hormon al iubirii” care poate trata bolile mintale
Publicat: 18.12.2017
Noul compus creat de cercetătorii de la Universitatea Queensland, Australia, poate ajuta la elaborarea unor tratamente împotriva bolilor mintale dar poate duce şi la înţelegerea rolului oxitocinei în sănătate.

Moleculele hormonului oxitocină au varii funcţii în corpul uman. Leagă receptorii din creier şi influenţează diferite stări precum stresul sau nivelul de anxietate. Hormonul are de asemenea un rol important în perioada de sarcină a femeilor, scrie The Independent.

Cercetătorii susţin că noua substanţă va crea mai puţine efecte secundare decât tratamentul cu oxitocină, întrucât aceasta „activează un număr de receptori, care pot duce la efecte nedorite”, conform declaraţiilor lui Markus Muttenthaler, autorul principal al studiului.

Noua substanţă, descrisă într-un studiu publicat în Science Signaling, poate oferi o alternativă viabilă. „Noul compus pe care l-am creat este la fel de capabil ca oxitocina, dar reduce efectele secundare periculoase”, a adăugat Muttenthaler.

Echipa a testat compusul pe şoareci, o versiune de oxitocină cu unele „modificări subtile”, observând că aceştia au scăpat de anxietate socială.

Totuşi, aşa cum spune şi Dr. Arianna Di Floria, psihiatru la Universitatea Cardiff, un astfel de demers este în fază incipientă şi având în vedere varietatea şi complexitatea bolilor mintale, un tratament viabil general este greu, dacă nu imposibil de găsit.

„Este entuziasm deoarece este o moleculă foarte interesantă, dar nu există suficiente dovezi care să o susţină în utilizarea de zi cu zi”, a precizat aceasta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Persoanele cu un IQ ridicat pot suferi de boli mintale

În urma unei simple analize a sângelui, medicii ar putea detecta două boli mintale grave

Creierul adolescenţilor prezice riscul de apariţie a tulburărilor mintale la maturitate

Premieră mondială în lumea ştiinţei – a fost depistată variaţia genei care dezvoltă schizofrenia. VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase