Home » Știință » O nouă tehnică medicală foloseşte nanotuburile pentru a penetra ţesutul creierului

O nouă tehnică medicală foloseşte nanotuburile pentru a penetra ţesutul creierului

O nouă tehnică medicală foloseşte nanotuburile pentru a penetra ţesutul creierului
Publicat: 21.12.2017
Cercetătorii de la Rice University au inventat un dispozitiv care foloseşte fluide pentru a insera în creier nanotuburi flexibile de carbon cu grosimi de doar 15-30 de microni (1 mm = 1.000 de microni), unde ar ajuta să înregistreze activitatea neuronilor.

Astfel, cercetătorii pot descoperi mecanismele care stau la baza proceselor cognitive şi creează interfaţe directe la creier care le-ar permite pacienţilor să vadă, să audă sau să controleze membrele artificiale, scrie Scienmag.

Se foloseşte forţa aplicată de un fluid care mişcă fibre flexibile/fire în ţesut fără să le înnoade. Noua metodă poate înlocui elementele mai dure şi mai rigide.

Tehnologia a fost publicată în jurnalul Nano Letters.

Experimentele au arătat cum dispozitivele în formă de microfluide duc la curgerea unui lichid vâscos în jurul unui electrod subţire. Fluidul conduce electrozii printr-o mică apertură care duce la ţesut.

„Electrodul este ca tăiţeii pe care încerci să îi pui într-o gelatină”, a precizat Jacob Robinson, inginer la Rice. „Singur, nu ar funcţiona, dar dacă pui ţăiţeii sub apă, aceasta i-ar îndrepta”, a adăugat acesta.

Prin această metodă, jonglând cu elasticitatea fibrelor, acestea pot fi introduse (sau scoase) în ţesut fără să-l afecteze. De asemenea, fibrele din nanotuburi de carbon create de echipa de cercetare conduc electronii în orice direcţie, dar pentru a comunica cu neuronii, trebuie să aibă proprietăţi conductive doar la vârf.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Primul pas spre nanodispozitivele medicale: pânza de păianjen cu nanotuburi de carbon

Nanotuburile au proprietăţi asemănătoare muşchilor

Inovaţie excepţională a cercetătorilor: au creat fire care creează energie electrică

Fierarii din Damasc realizau săbii folosind nanotuburi de carbon cu multe secole înainte de descoperirea modernă a acestora

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase