Home » Știință » Temperatura record la care a putut fi adusă apa lichidă. Fenomenul straniu obţinut în laborator

Temperatura record la care a putut fi adusă apa lichidă. Fenomenul straniu obţinut în laborator

Temperatura record la care a putut fi adusă apa lichidă. Fenomenul straniu obţinut în laborator
Publicat: 10.01.2018
Punctul de îngheţ familiar tuturor persoanelor este de 0 grade Celsius. Însă acesta nu este cel mai scăzut punct existent. Apa ''extrem de rece'' este un tip de apă ce există sub valoarea de o grade Celsius. În prezent cercetătorii au reuşit să obţină acest tip de apă în mai multe laboratoare.

O echipă de specialişti a reuşit să aducă apa lichidă la o temperatură de 230 de grade Kelvin, iar un alt grup la 228 de grade Kelvin, aproximativ -45 de grade Celsius. Conform Gizmodo, apa este o substanţă extrem de importantă atât pentru viaţa de pe Pământ, cât şi pentru existenţa celei din spaţiu. 

Aceasta poate exista sub formă lichidă şi la -35 de grade Celsius în atmosfera Pământului. Atunci când ajunge în punctul de răcire aceasta atinge o trăsătură matematică cunoscută cu denumirea de ”singularitate”. ”Tipul de singularitate pe care apa îl atinge este încă necunoscut, fapt ce a dus la apariţia unor scenarii controversate,” a declarat unul dintre autorii studiului condus de doctorandul Claudia Goy din cadrul Universităţii Geothe din Frankfurt. 

Pentru cercetători, cu cât moleculele vibrează mai puţin cu atât temperatura lor este mai scăzută. Aceste molecule ”îngheaţă” sau formează cristale în funcţie de alţi factori. Însă, specialiştii au reuşit să creeze un mediu în care apa nu se mai cristalizează la temperaturi scăzute.  

Ambele echipe au reuşit să obţină apă lichidă la temperaturi extreme prin propagarea picăturilor de apă în vid. Cu cât picăturile erau mai mici cu atât temperatura la care specialiştii reuşeau să le aducă scădea. De asemenea, măsurarea unor picături atât de mici este extrem de dificilă. Cele două echipe au utilizat raze laser pentru a măsura temperatura picăturilor în timp ce se deplasau şi se evaporau în vid. Prin măsurarea schimbărilor din cadrul diametrului picăturilor şi utilizarea unei formule matematice, specialiştii au reuşit să obţină temperatura apei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase