Home » Știință » Fenomen descoperit în premieră în cadrul unei găuri negre supermasive

Fenomen descoperit în premieră în cadrul unei găuri negre supermasive

Publicat: 14.01.2018
O gaură neagră gigantică din centrul unei galaxii aflate la la 800 de milioane de ani lumină de Pământ a fost observată în timp ce elibera nu unul, ci două fluxuri de particule încărcate energetic.

Cercetătorii au reuşit să observe în premieră fenomenul ce a avut loc de două ori din aceeaşi gaură neagră. Conform NPR, imaginile publicate recent au fost realizate de către telescopul Hubble şi observatorul cu raze x Chandra. 

”Există nenumărate găuri negre care elimină un singur flux de particule, dar am descoperit o galaxie ce conţine o gaură neagră supermasivă care eliberează două fluxuri de particule,” a declarat Julie Comerford, astronom din cadrul Universităţii Colorado. 

Sursa: NASA , ESA, and J. Comerford (University of Colorado-Boulder)

Gaura neagră supermasivă se află în centrul galaxiei  SDSS J1354+1327. Astronomii au descoperit dovezi ale existenţei unor astfel de găuri negre în centrul tuturor galaxiilor mari, inclusiv Calea Lactee. ”Fenomenul are loc deoarece o altă galaxie s-a ciocnit cu J1354 în trecut. Coliziunea a dus la producerea unui flux de stele şi gaze prin care J1354 şi cealaltă galaxie s-au contopit. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase