Home » Știință » Un nou medicament pentru scleroză multiplă, probat în Uniunea Europeană

Un nou medicament pentru scleroză multiplă, probat în Uniunea Europeană

Un nou medicament pentru scleroză multiplă, probat în Uniunea Europeană
Publicat: 16.01.2018
Un nou medicament pentru tratamentul formelor recurente de scleroză multiplă şi pentru forma primar progresivă a fost aprobat în Uniunea Europeană.
Comisia Europeană a acordat autorizaţia de punere în piată pentru un nou medicament, intitulat Ocrevus, destinat tratamentului pacienţilor adulţi cu  forme recurente de scleroză multiplă, cu boală activă definită prin caracteristici clinice sau imagistice, şi pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu scleroză multiplă primar progresivă (SMPP), incipientă, în ceea ce priveşte durata bolii şi nivelul de dizabilitate şi cu caracteristici imagistice ale activităţii inflamatorii.

Scleroza multiplă (MS) afectează circa 700.000 de persoane în Europa, dintre care aproximativ 96.000 suferă de forma primar progesivă de scleroză multiplă, una dintre formele care provoacă invalidităţi majore. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu MS suferă de forma recurentă (RMS) sau primar progresivă (PPMS) la momentul diagnosticării. 

”Aprobarea primită din partea Comisiei Europene pentru acest medicament este o veste foarte bună. Acest medicament are potenţialul de a fi un punct de cotitură în abordarea şi tratamentul sclerozei multiple,” a afirmat Gavin Giovannoni, Profesor de Neurologie la Barts şi London School of Medicine and Dentistry, Queen Mary University din Londra. 
 
”Până la acest medicament, persoanele care sufereau de scleroză multiplă primar-progresivă (PPMS), care adesea erau nevoiţi să se deplaseze cu ajutorul unui baston sau scaun cu rotile, să renunţe la locul de muncă şi să necesite îngrijire specială, nu dispuneau de tratamente aprobate care să încetinească progresia bolii. Persoanele cu formă recurent-remisivă de scleroză multiplă (RMS) adeseori erau nevoiţi să aleagă între siguranţă şi eficacitate crescută a tratamentului. Acest medicament se administrează o dată la şase luni, fără a fi nevoie de monitorizare constantă, ceea ce, sperăm noi, va ajuta oamenii să îşi trăiască viaţa fără a se gândi zilnic la tratament,” a adăugat acesta.
 
Anterior, acest medicament produs de Roche a fost aprobat pentru tratament în ţări din America de Nord, America de Sud, Orientul Mijlociu, Europa de Est, precum şi Australia şi Elveţia. Peste 30.000 de oameni au fost trataţi cu acest produs până în prezent.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase