Home » Știință » Premieră în neuroştiinţe: cercetătorii au putut urmări un gând care se ”mişca” prin creier

Premieră în neuroştiinţe: cercetătorii au putut urmări un gând care se ”mişca” prin creier

Premieră în neuroştiinţe: cercetătorii au putut urmări un gând care se ”mişca” prin creier
Publicat: 20.01.2018
Un studiu asupra bolnavilor de epilepsie care au fost operaţi a oferit o oportunitate de a urmări cu un detaliu fără precedent mişcarea unui gând în creierul uman, de la începutul său până la răspuns.

Descoperirea confirmă rolul cortexului prefrontal de coordonator al interacţiunilor complexe între diferite regiuni, legând percepţia noastră cu acţiunea şi serveşte la ceea ce se consideră a fi „liantul cogniţiei”, scrie Science Alert.

Studiul a fost condus de savanţii de la Universitatea California şi a înregistrat activitatea electrică a neuronilor, utilizând tehnici precise numite electrocorticografie (ECoG).

În cadrul experimentului, cei 16 subiecţi au efectuat diverse sarcini care au variat în funcţie de distribuţia electrozilor de pe cap, având activitatea neurală monitorizată.

Rezultatele finale, observând cu rezoluţie bună mişcările gândurilor şi activitatea cerebrală, accentuează rolul cortexului prefrontal.

„Studiile efectuate cu ajutorul RMN-ului găsesc deseori că atunci când o sarcină devine din ce în ce mai grea, vedem şi mai multă activitate în creier şi în cortexul prefrontal în particular”, a precizat Avgusta Shestyuk. „Aici vedem că acest lucru nu se întâmplă pentru că neuronii lucrează mai mult, ci mai degrabă că mai multe regiuni din cortex suunt cooptate”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Centrul fricii din creier a fost ”hackerit”. Anumite fobii au fost eliminate din creierul oamenilor

Au fost descoperite primele dovezi ale existenţei unui sistem de ”curăţare” a creierului

Viitorul este aici! Cercetătorii au inventat un cip care poate fi implantat în creier

Cercetătorii au descoperit modul în care creierul controlează apetitul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase