Home » Știință » Un nou studiu arată efectele Ibuprofenului, unul dintre cele mai des folosite analgezice. De ce nu este recomandat femeilor

Un nou studiu arată efectele Ibuprofenului, unul dintre cele mai des folosite analgezice. De ce nu este recomandat femeilor

Un nou studiu arată efectele Ibuprofenului, unul dintre cele mai des folosite analgezice. De ce nu este recomandat femeilor
Publicat: 05.02.2018
O echipă internaţională de cercetători a ajuns la concluzia, în urma unui studiu, că Ibuprofenul poate afecta fertilitatea femeilor chiar înainte de naştere, dacă mamele lor îl consumă chiar şi două zile în primele trei luni de sarcină.

Analgezicul scurtează perioada de fertilitate şi aduce menopauza mai devreme. Chiar şi dacă femeia gravidă ia Ibuprofen pentru o perioadă scurtă, efectele sunt ireversibile, scrie The Independent.

Perioada aceasta de gestaţie este esenţială în producerea de foliculi din care se generează ovarele. „Fetele se nasc cu un număr finit de foliculi în ovare şi acesta defineşte capacitatea reproductivă ca adult”, a precizat Séverine Mazaud-Guittot, autorul principal al studiului de la institutul Inserm din Rennes, Franţa. „O rezervă iniţială slabă va rezulta într-o perioadă reproductivă scurtată, menopauză timpurie sau infertilitate”. Mai adaugă şi că „dezvoltarea foliculilor în făt nu a fost terminată în primul trimestru, dar dacă tratamentul cu ibuprofen este scurt ne aşteptăm ca rezerva de ovare să se recupereze într-o anumită măsură. Totuşi, am găsit că o expunere de 2-7 zile la medicament reduce dramatic cantitatea de celule ovariene în primul trimestru al sarcinii, iar ovarele nu a revenit la normal”.

Având în vedere că, în medie, 3 femei din 10 iau analgezicul în primele trei luni de sarcină, studiul este foarte important în înţelegerea efectelor pe care Ibuprofenul le poate avea.

Studiul, care a implicat cercetători şi de la universităţile din Edinburgh şi Copenhaga, a avut în vedere analizarea feţilor umani avortaţi cu vârstele de 7-12 săptămâni. Savanţii au cultivat ţesutul ovarian în laborator, iar o parte din acesta a fost expus la Ibuprofen. Al doilea grup a fost de control. În total, au fost analizate 185 de mostre.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au măsurat cantitatea de Ibuprofen din sânge în cordonul ombilical pentru a vedea cât de mult a fost expus fătul, găsind că Ibuprofenul a trecut de bariera placentei. „În termeni simpli, fătul este expus la aceeaşi concentraţie ca mama”, a adăugat Mazaud-Guittot.

„Implicaţia descoperirii noastre este aceea că, la fel ca în cazul oricărui medicament, administrarea de Ibuprofen trebuie limitată la cea mai scurtă perioadă şi la cea mai mică doză necesară pentru a elimina durerea, mai ales în timpul sarcinii.

Totuşi, profesorul Hans Evers, editorul şef al jurnalului Human Reproduction, a comentat că „în această etapă, nu se poate spune cu certitudine dacă numărul de foliculi din mostrele de ţesut va influenţa fertilitatea 30 de ani mai târziu. În prezent, aceasta este o speculaţie şi necesită studii pe perioade lungi ale fiicelor femeilor care au luat Ibuprofen în primele trei luni de sarcină”.

Recent, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Copenhaga din Danemarca, a scos la iveală că ibuprofenul are un impact negativ asupra sănătăţii testiculelor, afectând producţia de testosteron şi inducând o stare numită hipogonadism compensat. Vezi aici mai multe detalii!

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

S-a DOVEDIT ştiinţific! Pericolul major la care se expun toţi bărbaţii care îşi ţin telefonul în buzunar

Fertilitatea bărbaţilor scade considerabil după vârsta de 41 de ani

Fertilitatea bolnavilor de cancer ar putea fi salvată cu ajutorul unei proceduri CONTROVERSATE: transplantarea testiculelor în zona gâtului

Femeile prea slabe pot avea probleme de fertilitate mai mari decât cele supraponderale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase