Home » Știință » Un cercetător român lucrează într-un proiect util astronauţilor în spaţiu

Un cercetător român lucrează într-un proiect util astronauţilor în spaţiu

Un cercetător român lucrează într-un proiect util astronauţilor în spaţiu
Publicat: 22.02.2018
Un cercetător al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca lucrează într-un proiect util astronauţilor în spaţiu, de tratare a apei reziduale de la toalete prin recuperarea nutrienţilor şi curăţarea apei, care este apoi folosită în cultivarea plantelor în mediu controlat.

Cercetătorul Radu Giurgiu de la USAMV Cluj-Napoca a declarat, miercuri, că în cadrul proiectului derulat sub egida Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) vor fi folosite două containere, unul dotat cu toalete şi sisteme de filtrare a apei, iar celălalt unde vor fi crescute plantele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”USAMV face parte dintr-un consorţiu de organizaţii internaţionale, universităţi, centre de cercetare, IMM-uri care activează sub egida Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi sunt implicate în proiectul MELiSSA (Micro-ecological life support system alternative), declanşat de provocările în susţinerea nevoilor astronauţilor în misiuni de lungă durată pe Lună sau Marte. Utilizăm tehnologia pentru dezvoltarea a două containere, unul în care există toalete, iar apa reziduală de la toalete este trecută printr-un sistem complex de filtrare prin care se curăţă apa şi se extrag nutrienţii, iar apoi este folosită în cultivarea plantelor în mediu controlat. În cel de-al doilea container sunt crescute plantele pe baza dejecţiilor de la toalete”, a spus Giurgiu.

Potrivit acestuia, primul container se află în Olanda pentru testare şi va fi folosit la diferite festivaluri, unde oamenii pot veni, astfel că va exista destulă materie primă cu care se va putea lucra, după care va fi dezvoltat cel de-al doilea container pentru producţia de plante, scrie Mediafax.

”Cele două containere vor fi interconectate şi vom vedea dacă numărul de oameni care au folosit toaletele, adică un echipaj de 6 astronauţi, poate fi acelaşi cu numărul de oameni care se pot hrăni cu plantele produse”, a subliniat Radu Giurgiu.

Potrivit acestuia, printre tipurile de plante care pot fi crescute în mediu controlat cu nutrienţii obţinuţi din tratarea apei reziduale de la toalete se numără salata, spanacul sau roşiile.

”Această apă reziduală poate deveni, în final, chiar potabilă în urma fitrării, dar este o provocare consumul de energie necesar pentru filtrarea la acest nivel”, a explicat cercetătorul USAMV Cluj-Napoca.

La rândul său, coordonatorul proiectului MELiSSA, Christophe Lasseur, specialist al Agenţiei Spaţiale Europene, a declarat că în cadrul cercetărilor demarate în urmă cu 30 de ani în dezvoltarea sistemelor de susţinere a vieţii în misiuni interplanetare se încearcă reciclarea reziduurilor, deşeurilor colectate în timpul misiunilor spaţiale pentru a produce oxigen, apă şi mâncare necesare astronauţilor.

”Este un proiect de economie circulară pentru că în spaţiu nu ai alte resurse la dispoziţie. O misiune spaţială durează 6 luni iar pentru aceasta totul este calculat, de la echipamente, la mâncare, apă, la reziduurile produse”, a spus Lasseur.

Valoarea proiectului de cercetare derulat de USAMV Cluj-Napoca este de 100.000 de euro şi se desfăşoară pe o perioadă de doi ani, 2017 – 2019, cu posibilitate de prelungire.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase