Home » Știință » Un nou proiect îndrăzneţ are ca scop combinarea roboticii şi a inteligenţei artificiale

Un nou proiect îndrăzneţ are ca scop combinarea roboticii şi a inteligenţei artificiale

Un nou proiect îndrăzneţ are ca scop combinarea roboticii şi a inteligenţei artificiale
Publicat: 18.03.2018
De multe ori, robotica şi inteligenţa artificială sunt abordate separat, dar o echipă de cercetători de la Universitatea Texas, Austin, şi-a propus să incorporeze inteligenţa artificială în maşinării care se pot descurca în mediul înconjurător.

În cadrul proiectului numit Building Wide Intelligence, cercetătorii au creat mai mulţi roboţi care sunt învăţaţi lucruri simple, precum localizarea unui coleg sau a unei piese şi aducerea acesteia, scrie BBC.

Este mai uşor de spus decât de făcut, întrucât este nevoie ca aceştia să recunoască obiecte şi oameni. De asemenea, este nevoie ca aceştia să înţeleagă limbajul uman. Înţelegerea implică şi context, ceea ce poate fi realizat doar cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Cercetătorul care conduce acest proiect este un lingvist pe nume Jesse Thomason. Acesta a restrâns numărul de întrebări pe care roboţii îl pot pune la cinci, întrucât aceştia aveau obiceiul să pună foarte multe întrebări, precum un copil mic.

Colega lui, Andrea Thomaz, îi învaţă comportamentul uman: cum să abordeze oameni şi să iniţieze o conversaţie. Aceasta a elaborat un cod ce le permite roboţilor să fie mai „umani”, precum fluturarea mâinii la cineva.

„Problema majoră constă în faptul că roboţii trebuie să fie capabili să se descurce în zgomotul şi imprevizibilitatea mediului înconjurător”, a precizat aceasta.

În altă parte a laboratorului, roboţii umanoizi se joacă fotbal. Fac parte din iniţiativa internaţională numită ”RoboCup”, care şi-a propus să învingă până în 2050 echipa de fotbal câştigătoare a Cupei Mondiale.

Fotbalul este mult mai dificil pentru sistemele de inteligenţă artificială decât şahul sau Go, conform profesorului Peter Stone care conduce acest proiect. „În loc de mişcările pe rând, aici toată lumea se mişcă în acelaşi timp. Dacă îţi ia prea mult să decizi ce să faci când trebuie să pasezi, adversarii vin şi îţi ia mingea”, a precizat Stone. „De asemenea, acţiunea se petrece continuu. Astfel, sunt multe provocări spre deosebire de cazurile altor jocuri”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Oameni VS Roboţi: Inteligenţa artificială a întrecut un pilot experimentat din cadrul NASA în timpul unei curse cu drone

Un robot a realizat, ÎN PREMIERĂ, o operaţie în interiorul ochiului uman

Peste 1.000 de roboţi au doborât un record mondial. Mişcărilelor lor au UIMIT publicul

Rusia va înlocui cosmonauţii cu roboţi ucigaşi care pot pilota nave spaţiale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase