Home » Știință » Aproape 90% dintre femeile cu risc de apariţie al cancerului mamar refuză să ia un medicament de prevenire, din cauza efectelor secundare extreme pe care le poate avea

Aproape 90% dintre femeile cu risc de apariţie al cancerului mamar refuză să ia un medicament de prevenire, din cauza efectelor secundare extreme pe care le poate avea

Aproape 90% dintre femeile cu risc de apariţie al cancerului mamar refuză să ia un medicament de prevenire, din cauza efectelor secundare extreme pe care le poate avea
Publicat: 29.04.2018
Aproape 9 din 10 femei resping un tratament preventiv care ar reduce riscul apariţiei cancerului la sân din cauza neîncrederii medicaţiei de prevenire care poate avea efecte secundare. Este vorba despre medicamentul tamoxifen, care din 2013 a fost recomandat femeilor care prezintă un risc ridicat de apariţie a acestei maladii.

Tamoxifenul, conform studiilor efectuate, ar reduce şansele apariţiei cancerului mamar cu o treime, scrie The Independent.

Un nou studiu din Marea Britanie arată că şase din şapte femei refuză tratamentul.

Deşi femeile cu copii sunt mai dispuse de a lua tamoxifen, altele simt că efectele secundare similare menopauzei pot fi prea mult de îndurat, fără să existe garanţia că nu vor dezvolta cancer.

Multe participante au considerat că tratamentul este împotriva filosofiei lor, în timp ce altele s-au uitat la experienţele altora, unde medicamentul nu a avut întotdeauna succes.

Nu au existat indicii conform cărora factorii sociali, precum etnia şi nivelul de educaţie, au avut un impact cu privire la alegere.

În cadrul studiului, finanţat de Cancer Research UK şi publicat în Breast Cancer Research and Treatment, femeile au completat un chestionar asupra deciziilor cu privire la tratament.

Din cele 258 de femei care au răspuns la un chestionar de după trei luni, doar 32 au luat tamoxifen, care a fost folosit în istoria sa pentru a preveni recidivarea cancerului.

Medicamentul inhibă efectele estrogenului în ţesutul sânilor; dar estrogenul este şi hormonul responsabil pentru dezvoltarea trăsăturilor feminine, care însă poate accelera creşterea celulelor canceroase.

Astfel, are şi o serie de efecte secundare, precum uscăciunea vaginală, variaţii bruşte de dispoziţie, risc scăzut de apariţie a cheagurilor de sânge şi cancer la uter.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care sunt obiceiurile greşite ale românilor bolnavi de cancer

Simptomele unuia dintre cele mai agresive tipuri de cancer

De ce nu a fost identificat un tratament pentru cancer până în prezent?

”Biopsia lichidă”, INOVAŢIA uriaşă în medicină! Un test de sânge poate depista opt tipuri de cancer în fază incipientă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase