Home » Știință » În atmosfera lui Uranus miroase precum ouăle stricate

În atmosfera lui Uranus miroase precum ouăle stricate

În atmosfera lui Uranus miroase precum ouăle stricate
Publicat: 28.04.2018
Norii de la altitudine înaltă ai gigantului de gheaţă Uranus sunt alcătuiţi din hidrogen sulfurat, aceeaşi moleculă care dă ouălor mirosul neplăcut.

Utilizând spectrograful telescopului Gemini North din Hawaii, Leigh Fletcher de la Universitatea Leicester din Anglia şi echipa sa au detectat amprenta chimică a moleculei în partea de sus a norilor planetei, scrie Science News.

Aceasta nu a fost o surpriză, întrucât existau indicii din anii ’90 conform cărora hidrogenul sulfurat s-ar afla în cantităţi însemnate în atmosfera gigantului de gheaţă.

Norii nu sunt doar urât mirositori, ci pot arăta detalii cu privire la prima etapă a existenţei Sistemului Solar. Norii de hidrogen sulfurat o separă pe Uranus de giganţii gazoşi Jupiter şi Saturn, ai căror nori sunt alcătuiţi în principal din amoniac.

Hidrogenul sulfurat îngheaţă la temperaturi mai mici decât amoniacul, astfel că este posibil ca particulele îngheţate de hidrogen sulfurat să fi fost mai abundente în partea de la marginea Sistemului Solar.

„Acest lucru ne spune că giganţii gazoşi şi giganţii de gheaţă s-au format în moduri puţin diferite”, a precizat Fletcher. „Aveau acces la rezerve diferite de material în etapa de formare a Sistemului Solar”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum şi-a dobândit Uranus cele 18 luni? Evenimentul s-a produs şi asupra Pământului la începutul existenţei sale

Fenomen STRANIU detectat pe planeta Uranus. Este prezent şi pe Pământ

Telescopul Hubble a observat un fenomen fascinant pe Uranus, care are loc şi pe Pământ

Furtunile uriaşe pe planeta Uranus, vizibile de pe Pământ, îi fac pe cercetători să spună „Wow!” (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase