Home » Știință » Acesta să fie ”vărul” lui Oumuamua? Un alt asteroid misterios poate proveni din afara Sistemului Solar. A atras atenţia prin comportamentul său ”rebel”

Acesta să fie ”vărul” lui Oumuamua? Un alt asteroid misterios poate proveni din afara Sistemului Solar. A atras atenţia prin comportamentul său ”rebel”

Acesta să fie ”vărul” lui Oumuamua? Un alt asteroid misterios poate proveni din afara Sistemului Solar. A atras atenţia prin comportamentul său ”rebel”
Publicat: 24.05.2018
Obiectul, denumit 2015 BZ509, este unul dintre puţinele corpuri cereşti din Sistemul Solar care are orbita în direcţia opusă faţă de majoritatea corpurilor din sistem. Acest comportament „rebel” a atras atenţia unui grup de cercetători care arată, într-un studiu publicat recent, că BZ509 s-a alăturat Sistemului Solar la începuturile sale.

Obiectul, descris în studiul din Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, se află pe o orbită inversă lângă Jupiter, iar cercetătorii Fathi Namouni, astronom la Observatorul Côte d’Azur şi Helena Morais de la Sao Paolo State University, susţin că acesta poate fi vărul asteroidului Oumuamua, obiectul interstelar care a trecut prin Sistemul Solar anul trecut, scrie National Geographic.

Totuşi, studiul a ajuns la originea lui BZ509 printr-un proces de eliminare – o abordare pe care experţii au criticat-o. „Este foarte extrem – mai ales că nu au un model dinamic – să susţii o idee zicând că restul explicaţiilor sunt imposibile”, a adăugat Hal Levison de la Southwest Research Institute, care nu a fost implicat în studiu.

Nimeni nu neagă însă că obiectul este unul bizar. Nu numai că se deplasează în direcţie opusă, ci şi orbita sa se suprapune cu cea a lui Jupiter – primul obiect care „şicanează” cea mai mare planetă a Sistemului Solar. Chiar şi aşa, orbita este una stabilă, cel puţin în ultimul milion de ani, conform lui Martin Connors, care împreună cu echipa sa de la Athabasca University a efectuat anul trecut o simulare computerizată pentru a determina stabilitatea orbitei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Oumuamua, corpul cu o formă bizară descoperit de astronomi, poate fi de fapt o navă spaţială extraterestră

”Oumuamua”, asteroidul hoinar şi unic din Sistemul Solar a cărui formă i-a surprins pe astronomi

Descoperire uimitoare cu privire la Oumuamua, obiectul misterios interstelar care a trecut prin Sistemul Solar

Posibila provenienţă a asteroidului interstelar misterios ”Oumuamua”, elucidată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase