Home » Știință » Spaţiul ar putea da ora exactă pe Pământ. Chinezii au realizat, în premieră, primul ceas atomic funcţional în spaţiu

Spaţiul ar putea da ora exactă pe Pământ. Chinezii au realizat, în premieră, primul ceas atomic funcţional în spaţiu

Spaţiul ar putea da ora exactă pe Pământ. Chinezii au realizat, în premieră, primul ceas atomic funcţional în spaţiu
Publicat: 31.07.2018
Determinarea exactă a timpului este extrem de importantă. Timpul coordonează totul din jur, de la ora la care ne trezim până la sistemele GPS. În prezent, specialiştii au dezvoltat un ceas atomic ce funcţionează şi în spaţiu.

Determinarea timpului este însă o provocare majoră. Fiecare ceas din lume are anumite erori. Conform Live Science, din când în când o fracţiune dintr-o secundă se pierde, iar acest lucru este valabil chiar şi pentru ceasurile atomice. 

Acestea măsoară timpul prin observarea oscilaţiilor atomilor individuali. Însă chiar şi la nivel atomic pot să apară erori, de aceea specialiştii încearcă mereu să proiecteze tehnologii cât mai precise. În prezent, o echipă de cercetători din China a descoperit o modalitate prin care poate face ca cea mai precisă tehnologie de măsurare a timpului să funcţioneze în spaţiu.

Academia de Ştiinţă din China a anunţat oficial faptul că a fost operat cu succes primul ceas atomic rece timp peste 15 luni, aflat la bordul fostei staţii spaţiale chineze Tiangong-2. Ceasurile atomice reci funcţionează prin răcirea atomilor, cu ajutorul laserelor, până la punctul de zero absolut, înainte de a fi măsurate oscilaţiile sale. Tehnica este benefică pentru realizarea ceasurilor mai precise, însă este dificil de realizat pe Pământ. Ceasurile atomice reci măsoară vibraţiile atomilor în timp ce se află în cădere liberă, pentru a nu interacţiona cu mediul din jurul lor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase