Home » Știință » Un nou medicament pentru tratarea bolii Alzheimer prezintă rezultate promiţătoare

Un nou medicament pentru tratarea bolii Alzheimer prezintă rezultate promiţătoare

Un nou medicament pentru tratarea bolii Alzheimer prezintă rezultate promiţătoare
Publicat: 27.07.2018
În urma testelor clinice un medicament a reuşit să reducă plăgile de pe creierul pacienţilor cu Alzheimer. Astfel progresia afecţiunii a fost încetinită.

Conform rezultatelor publicate de către Alzheimer’s Association International Conference din Chicago, medicamentul ar putea fi primul de acest tip ce reuşeşte să atace schimbările de la nivelul creierului, cât şi simptome ale bolii Alzheimer. „Testele clinice arată apariţia schimbărilor la nivelul plăgii, cât şi la nivelul cogniţiei”, a declarat dr. Reisa Sperling, director la Center for Alzheimer Research and Treatment din Brigham, ce nu a fost implicată în studiu.

Eclipsa de Lună din 27 iulie, vizibilă din România. Tot ce trebuie să ştii despre cea mai lungă eclipsă totală din acest secol

NY Times scrie că în afară de câteva medicamente ce încetinesc declinul memoriei timp de câteva luni, nu există un tratament eficient pentru Alzheimer, boală ce afectează 44 de milioane de persoane la nivel global. Se estimează că aceste numere se vor tripla până în 2050. 

În cadrul testelor au participat 850 de pacienţi din SUA, Europa şi Japonia ce prezentau simptome timpurii ale declinului cognitiv. Aceştia au fost diagnosticaţi fie cu tulburări cognitive sau demenţă în stadiu incipient, având depuneri ale proteinei amiloid pe creier. Medicamentul denumit BAN 2401 a fost creat de către o companie japoneză împreună cu Biogen, o companie din Cambridge. 

În cadrul rezultatelor prezentate recent, pacienţilor ce au primit cinci doze ale tratamentului sub formă injectabilă, timp de două săptămâni, le-a fost redus nivelul de amiloid şi declinul cognitiv. Dintre cei 161 de pacienţi din grupul ce au primit cea mai mare doză, 81% au prezentat semne semnificative ale scăderii nivelului de amiloid. În cazul testelor pentru măsurarea memoriei şi a aptitudinilor de planificare, grupul ce a primit cea mai mare doză a avut un declin cu 30% mai lent decât membrii grupului de control. 

Dr. Lynn Kramer, director al companiei japoneze EIsai ce a realizat medicamentul, susţine că, statistic, cele mai bune rezultate au fost observate în cazul pacienţilor care au fost trataţi timp de şase luni. Însă, în cadrul unui raport al companiei, din decembrie 2017, a fost prezentat faptul că în urma testelor desfăurate timp de 12 luni nu prezintă o diminuare considerabilă a încetinirii dezvoltării demenţei. După 18 luni de teste, rezultatele au devenit mai pozitive, însă nu suficient pentru ca medicamentul să fie considerat eficient. 

Deşi testele vor continua, va fi nevoie de mulţi ani pentru a medicamentul să fie disponibil la nivel global. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase