Home » Știință » Nanoroboţii, folosiţi în proceduri revoluţionare pentru distrugerea tumorilor canceroase

Nanoroboţii, folosiţi în proceduri revoluţionare pentru distrugerea tumorilor canceroase

Nanoroboţii, folosiţi în proceduri revoluţionare pentru distrugerea tumorilor canceroase
Publicat: 13.08.2018
Noi perspective pentru tratarea cancerului au apărut recent, cercetătorii folosind cu succes, în premieră, roboţi de dimensiuni nanometrice pentru tratarea tumorilor canceroase la şoareci, informează cotidianul Financial Times.

Cercetătorii Universităţii de Stat din Arizona şi Centrului Naţional pentru Nanoştiinţă şi Tehnologie al Academiei chineze de Ştiinţe au injectat nanoroboţi în fluxul sanguin al şoarecilor. Nanoroboţii profilaţi potrivit ADN-ului au vizat vasele de sânge din jurul tumorilor canceroase, injectându-le cu medicamente specifice pentru oprirea alimentării, scrie Mediafax.

Potrivit studiului, publicat în revista Nature Biotechnology, tratamentul a avut succes în diminuarea tumorilor canceroase.

Ideea utilizării unor armate de roboţi extrem de mici în corpurile umane pentru efectuarea de operaţii a fost o temă a domeniului ştiinţifico-fantastic de zeci de ani.

Oamenii de ştiinţă analizează posibilitatea folosirii nanoroboţilor pentru o serie de probleme de sănătate, nu doar pentru tratamentele anticancer, ci şi pentru deblocarea vaselor de sânge, efectuarea de biopsii şi măsurarea nivelurilor anumitor substanţe chimice în zone inaccesibile.

Nanoroboţii au dimensiuni cuprinse între 0,1 şi 10 microni. Dispozitivul este prea mic pentru a i se adăuga un element de genul unui motor, cip sau cameră, explică Eric Diller, profesor asistent la Universitatea din Toronto. Nanoroboţii profilaţi potrivit ADN-ului, de genul celor folosiţi în testele cu şoareci, au demonstrat că pot trimite cu precizie cantităţi mici de medicamente.

Înainte de a se ajunge la efectuarea de teste clinice, nanoroboţii chirurgicali trebuie să depăşească o serie de obstacole. Cea mai mare provocare este trimiterea unui nanorobot într-un anumic loc al corpului, în contextul vitezei şi frecvenţei fluxului sanguin.

Piaţa nanomedicinei era estimată la valoarea de 138,8 miliarde de dolari în anul 2016, potrivit Institutului Grand View Research.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase