Home » Timp Liber » Alegerea noastra (Noiembrie): Hannibal Rising

Alegerea noastra (Noiembrie): Hannibal Rising

Alegerea noastra (Noiembrie): Hannibal Rising
Publicat: 09.11.2007
Nu prea ne sta in obicei sa promovam chestii twisted si intunecate in aceasta revista. Mai mult, la Descopera suntem o mica echipa de oameni cu vederi pacifiste. De altfel, cu mici exceptii (iar aici ma refer in special la unii sociologi care, fiind obisnuiti sa lucreze cu statistici si mase, ajung sa aiba vederi de stanga foarte sanatoase, cateodata chiar fanatice), oamenii de stiinta au pretuit intotdeauna valo­rile individuale, liberalismul si, in general, democratia.

Paradoxal, acesta a fost si cazul lui Robert Oppenheimer, “tatucul” proiectului Manhattan si al bombei atomice, dar asta e alta discutie. Acum, desigur, nici unul dintre noi nu este om de stiinta, dar lunar scriem despre cercetatori si colabo­ram cu ei, prin urmare suntem… molipsiti. Totusi, de data aceasta, vom face o (mica) exceptie, avand scuza ca este vorba despre o fic­tiune in imagini. Mai precis, despre un film. 

In 1991, povestea medicului psihiatru psihopat, inteli­gent, rafinat si malefic care ajuta din inchisoare o cadeta FBI sa prinda un killer in serie a facut ravagii in box-office si in cronicile criticilor, Tacerea mieilor castigand 5 Oscaruri. Uimi­tor, Sir Anthony Hopkins a obtinut ravnitul premiu pentru rolul lui Hannibal Lecter aparand (puse cap la cap) doar 17 minute in intreaga pelicula. Naturaletea si veridicitatea cu care si-a jucat rolul au facut insa din Lecter o figura iconica a cine­ma­tografiei din toate timpurile. In acelasi timp si din aceleasi motive, Tacerea mieilor a avut, din nefe­ricire, doua continuari: una proasta (Hannibal, 2001) si alta mediocra (Dragonul rosu, 2002).

Paradoxal, Hopkins si-a replicat cu fidelitate personajul, dar ecranizarile romanelor lui Thomas Harris au fost de aceasta data ca gatirea unui fel de mancare aleasa in care proportia ingre­dien­telor era dezas­truos de gresita. Una peste alta, pe 5 decembrie 2006, domnul Harris publica inca un volum, al patrulea, din saga lui „dactar Lectar”, Hannibal Rising, a carui actiune se desfasoara in copilaria, adolescenta si tineretea viitorului canibal. La numai doua luni de la lansarea cartii, pe 9 febru­a­rie 2007, avea loc premie­ra filmului cu acelasi nume. Noi l-am vazut de mai multa vreme, dar, pentru ca in Roma­nia a fost adus abia la mijlocul lui octombrie, filmul cu pricina este alege­rea noastra din aceasta luna. Pentru ca nu mai avem spatiu, nici macar nu o sa va spunem de ce. O sa va spunem doar ca poves­tea este dura si captivanta, tanarul Gaspard Ulliel reu­seste sa faca un rol magistral fara sa-l imite pe Hopkins, iar de frumoasa Gong Li suntem indragostiti de multa vreme.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase