Home » Travelling » Guatemala inima celor doua Americi

Guatemala inima celor doua Americi

Publicat: 31.07.2007
Un taram mustind de istorie si aventura, incarcat de mituri, cutreierat de stravechi zeitati locale si de divinitati crestine aceasta este Guatemala. Teritoriu deopotriva scaldat de Pacific si de Marea Caraibelor, tara cu munti, lacuri si vulcani, Guatemala este, mai presus de toate, un spatiu al latinitatii impletite cu spiritul maya. Pentru privitorul atent, este o tara-spectacol.

Caxactún, Yaxha, Iximche sunt nume a caror rezonanta spune mult despre exotismul Guatemalei. Candva, in spatiul cunoscut astazi drept America Centrala, prospera o remarcabila civilizatie – maya – care s-a stins in jurul anului 800 d.Hr. Grandoarea si misteriosul ei apus, carora li s-a adaugat istoria scrisa de colonistii veniti pe urmele conchistadorilor au incarcat locurile cu un farmec aparte.

Prin trecut spre prezent In Guatemala, mii de turisti pasionati de trecut viziteaza anual ruinele unor orase maya candva infloritoare. Sunt multe astfel de locatii, raspandite pe intregul teritoriu de circa 109.000 de kilometri patrati ai Guatemalei, care dezvaluie aspecte ale culturii, artei si organizarii sociale a mayasilor. Civilizatia maya, renumita azi prin templele sale, a atins apogeul intre secolele 300-800 d.Hr.

O jumatate de mileniu de viata sociala si economica intensa, de conflicte intre orasele-state si de afirmare culturala. Prezentul turistic al Guatemalei se sprijina pe evenimente de atunci, pe splendoarea, dar si pe decaderea mayasilor. Sevele trecutului au hranit pasiunea pentru culoare. Desi e greu de crezut, orasele civilizatiei maya – din care azi se mai disting doar fragmente de ziduri cenusii – aveau cladirile vopsite in rosu viu, alb, galben si verde.

In Guatemala secolului XXI, trecutul este evocat – constient sau nu – cromatic, el regasindu-se cu intensitate in coloristica hainelor de ceremonie, a costumelor populare sau a mastilor artizanale. Cutremur in Antigua Natura ofera si ea un spectacol de culori intense. Clima, tropicala si umeda, intretine un tablou in care verdele vegetatiei subliniaza albastrul Oceanului Pacific sau al unor lacuri devenite celebre prin frumusetea lor salbatica: Izabal, Atitlan… Asezari ale perioadei moderne, precum Antigua, fosta capitala, sunt strajuite de munti.

Turistul dornic sa se aventureze intr-un peisaj salbatic are de ales dintr-o multitudine de repere si activitati, de la catarare la fotografiatul pasarilor, in functe de banii de care dispune, de timpul pe care il are la dispozitie si de pasiunile sale. Dar orice turist informat stie ca exotismul este dublat aici de risc. Guatemala este zguduita de cutremure si maturata de uragane. In 1776, un cutremur devastator a fortat mutarea capitalei de la Antigua la Guatemala City.

Altoi latin pe trunchi mayas Oamenii completeaza acest tablou exotic. Din cei aproape 12 milioane de locuitori, 44% se considera a fi de descendenta mayasa. Populatia Guatemalei este un altoi latin pe trunchi mayas, asa incat amestecul de fizionomii, obiceiuri si mituri nu mai mira pe nimeni. Fiecare ramura genealogica isi revendica partea sa. Aportul mayas este evident in fizionomii. Latinitatea se regaseste in temperament. Genele gintei latine au adus o anume lejeritate in abordarea vietii cotidiene.

Oamenii obisnuiesc sa spuna: „Daca ai rezolvat o problema, nu-ti mai bate capul! Daca n-o poti rezolva, degeaba ti-l mai bati!“ Latinitatea a venit aici impreuna cu crestinismul. Arhitectural, catolicismul adus de conchistadori si-a pus semnatura peste tot. Biserici mai vechi sau mai noi intretin un discurs vizual punctat cu cruci – totdeauna vizibile, uneori monumentale. Dar catolicismul si-a pastrat sobrietatea doar in materie de arhitectura. Sarbatorile crestine – Craciunul, de pilda – au devenit fiesta: spectacole grandioase, intense, impregnate de un trecut mayas colorat in rosu, galben, alb si verde.

Foto: Corel

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase