Home » Cultură » Peisaje stravechi, idei moderne

Peisaje stravechi, idei moderne

Peisaje stravechi, idei moderne
Publicat: 25.10.2007
Tinutul locuit de sasi, cu peisajul sau inca medieval, intra in mileniul trei cu ajutorul unui vehicul puternic: reteaua Natura 2000.

Zona Sighisoara – Tarnava Mare cuprinde comune din trei judete: comuna Bunesti din judetul Brasov, comunele Saschiz, Vanatori, Albesti, Apold si Danes din judetul Mures si comunele Laslea si Biertan din judetul Sibiu. Suprafata zonei este de 74.493 hectare, cu o populatie de circa 19.000 de locuitori, repartizata in 30 de sate putin extinse ca suprafata. Regiunea a fost propusa si acceptata pentru includerea in reteaua Natura 2000, program european ce are ca scop protejarea biodiversitatii Europei si promovarea activitatilor economice benefice pentru biodiversitate. Reteaua Natura 2000 este instrumentul principal al Uniunii Europene pentru conservarea naturii. Este o retea de zone desemnate, de pe teritoriul Uniunii Europene, unde specii vulnerabile de plante si animale si habitate importante trebuie protejate. Se preconizeaza ca reteaua Natura 2000 va acoperi aproximativ 18% din suprafata Uniunii Europene.

Selectarea unei zone Natura 2000 inseamna recunoasterea importantei acesteia la nivel european – este o sursa de mandrie pentru localnici, dar si o sursa importanta de venituri. De pilda, fermierii din siturile Natura 2000 vor primi, in cadrul masurilor de agromediu ale programelor europene, fonduri cu 20% mai mari decat in cazurile obisnuite. Zona Sighisoara – Tarnava Mare se distinge printr-o diversitate biologica ridicata, unica in Europa. Aria este de importanta internationala, avand in vedere ca e vorba, probabil, de ultimele pajisti de mare intindere in Europa perfect functionabile din punct de vedere ecologic. Managementul traditional este cel care a stabilit un echilibru intre activitatile umane si natura, aceasta ramanand neschimbata din Evul Mediu; in acest spatiu, diversitatea culturilor agricole coexista cu o bogata diversitate naturala, atat sub aspect cantitativ, cat si calitativ. Studiile efectuate pentru ADEPT cu ajutorul WWF-DCP, Universitatile din Cluj, Targu Mures si Sibiu, specialistii din strainatate arata ca aria cuprinde numeroase specii de fauna si flora periclitate la nivel national si international.

Desemnarea unei zone ca sit Natura 2000 implica stabilirea unui echilibru intre obligatii si oportunitati pentru localnici. Natura 2000 recunoaste faptul ca interesele localnicilor trebuie protejate; toate masurile adoptate in cadrul programului tin seama de cerintele economice, sociale si culturale din zona. In acelasi timp, Natura 2000 ofera o platforma solida pentru dezvoltare. Imaginea de marca (brand) a unei zone Natura 2000 este foarte atragatoare, creeaza piete mai bune de desfacere a produselor si serviciilor locale, precum si opor­tu­nitati de accesare a fondurilor Uniunii Europene. In schimb, locuitorilor din zona le revin si anumite obligatii. Activitatile economice pot continua, insa in spiritul dezvoltarii durabile, al protejarii speciilor si/sau habitatelor pentru care a fost desemnata zona. Fundatia ADEPT Transilvania ofera pregatire si asistenta locuitorilor din arealul Sighisoara – Tarnava Mare, iar pe termen lung avem doua obiective importante: continuarea studiilor pe teren pentru o inventariere precisa a tot ce exista in teritoriu din punctul de vedere al biodiversitatii biologice si identificarea acelor activitati economice specifice sau activitati economice noi, prietenoase cu natura, care sa ajute la cresterea calitatii vietii in zona.

Cristi Gherghiceanu, coordonator de activitati Fundatia ADEPT Transilvania

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase