Home » Cultură » Vlad Tepes – a fost Vlad Tepes erou sau vampir?

Vlad Tepes – a fost Vlad Tepes erou sau vampir?

Publicat: 08.11.2007
Erou national pentru romani, vampir sangeros pentru celelalte popoare, Vlad Tepes este, cu siguranta, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. Imaginea lui Vlad Tepes este atat de mult invaluita in mister incat, astazi, nimeni nu mai poate spune exact unde se termina legeda si unde incepe istoria.

Dracula – nasterea unui mit

Fiu al lui Vlad al II-lea Dracul, guvernatorul Transilvaniei din ordinul regelui ungar Sigismund, si nepot al marelui voievod roman Mircea cel Batran, Vlad al III-lea Tepes se naste in 1431 in fortareata Sighisoarei.
Crescut sub ocrotirea parintilor pana la varsta de 11 ani, tanarul print este luat ostatic impreuna cu fratele sau mai mic Radu de catre sultanul Murad al II-lea, ca semn al obedientei tatalui sau, ajuns principe al Valahiei.

El nu va fi eliberat decat sase ani mai tarziu, odata cu asasinarea lui Vlad Dracul, moment in care si fratele sau mai mare, Mircea al II-lea, este torturat si ingropat de viu de catre boierii munteni.
Cum in Tarile Romane ereditatea nu reprezenta un factor hotarator pentru alegerea urmatorului voievod, acesta fiind numit prin bunavointa majoritatii nobililor, Vlad Tepes porneste, in 1448, in fruntea unei armate turcesti pentru a cuceri tronul Valahiei.
Invins intr-o prima batalie, Vlad va deveni domnitor de abia in 1456, an in care, dominat de dorinta de a-si razbuna tatal si fratele, va incepe una dintre cele mai controversate domnii din istorie.

Respectat si temut de catre popor, tanarul voievod se va impune ca un aprig luptator impotriva turcilor dar si ca unul dintre cei mai cruzi monarhi nascuti vreodata.
Intr-o epoca in care violenta facea partea din cotidian, Vlad Tepes reuseste sa socheze o lume intreaga prin aplicarea unei legi extrem de exigente si a unor pedepse exemplare dintre care cea mai cunoscuta a ramas trasul in teapa.

Represiunile sale vor incepe cu boierii care i-au asasinat tatal si fratele, cei pe care ii cheama la un banchet sub pretextul impacarii, dar pe care ii aresteaza si ii supune unui mars chinuitor prin munti pana la Poenari. Cei care supravietuiesc drumului sunt obligati sa construiasca o cetate in varful muntelui cu vedere spre raul Arges, deasupra unei vechi fortarete aflata in ruina. Tepes se asigura astfel ca nici unul dintre cei supusi unei astfel de munci istovitoare nu va reusi sa ramana in viata.

Vlad isi indreapta apoi atentia asupra tuturor celor certati cu legea si normele crestine, instituind un sistem de legi in care pana si minciuna era pedepsita cu moartea. El devine astfel un legiuitor ale carui fapte vor intra in legenda. Nu vom sti niciodata cate dintre miturile tesute in jurul sau sunt adevarate si cate au fost rodul nascocirii.

Este cert faptul ca atragandu-si multi dusmani din clasa nobiliara, Tepes devine subiectul unor povestiri cu mult exagerate. Prin Transilvania acelor vremuri apar tot mai multe brosuri ilustrate, redactate de catre negustorii brasoveni si cei transilvaneni, in care tanarul voievod este prezentat drept un demon sadic si insetat de sange. Aceste manuscrise vor face inconjurul Europei, multe dintre ele aflandu-se in prezent, in colectia British Museum.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase