Prima pagină Cultura

Capela Sixtina a preistoriei

Adrian Nicolae 12.07.2007 | ● Vizualizări: 2325
Capela Sixtina a preistoriei     Altamira, pictura, pictura rupestra, Sautuola, magdalenieni, bizon, Picasso, pestera, Spania, preistorie + zoom
Galerie foto (1)

Dupa Altamira totul este decadenta – Pablo Picasso

O descoperire de senzatie

Putine a fost locurile care sa starneasca atatea reactii si care sa ridice atat de multe semne de intrebare precum a facut-o de-a lungul timpului, celebra pestera de la Altamira. Descoperita accidental acum mai bine de o suta de ani, grota spaniola avea sa schimbe total perspectiva istoricilor asupra omului preistoric, ridicandu-l pe acesta de la nivelul de simplu vanator primitiv la cel de creator de arta complexa.

Totul a inceput in 1879, in apropierea orasului Santillana del Mar din regiunea Cantabria, Spania, atunci cand, intr-un mod cu totul intamplator, un jurist local si arheolog de ocazie, Marcelino Sanz de Sautuola, avea sa faca in pestera din localitate una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile.

De fapt, pestera de la Altamira era cunoscuta localnicilor inca din 1869 cand, in urma unei alunecari de teren, intrarea acesteia fusese redescoperita dupa mai bine de 13.000 de ani. Nimeni nu stia insa vechimea ei si nici nu observase picturile stravechi care impodobeau bolta grotei, si asta desi locul era frecvent folosit ca ascunzatoare pentru vanatorii din regiune.
Nici chiar Sautuola, cel care studia pestera inca din 1875, nu sesizase existenta lor, fiind mai degraba preocupat de cercetarea solului, in speranta descoperirii unor urme istorice stravechi.

De abia in 1879, in timpul unei plimbari saptamanale, nobilul spaniol insotit de fiica sa de numai cinci ani, Maria Sautuola, va realiza ca a facut una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din istorie. Nu tatal, ci fiica avea sa fie cea care va observa desenele de pe tavanul pesterii, socandu-si parintele cu strigatul ramas celebru: „Uite, tati, sunt vaci!” (Mira, Papa, son bueyes!). Ceea ce au vazut atunci, avea sa devina peste ani o parte definitorie a patrimoniul spaniol si universal.

Nu mai putin de 274 de metri, atat cat se intinde pestera, erau acoperiti cu desene vii, ce pareau inca recente, infatisand turme de bizoni, caprioare, mistreti, cai si simboluri misterioase reprezentand palme umane. Picturile rupestre, realizate din pigmenti naturali ca ocru, mangan si hematit, pareau create de mana unui maestru, care se folosise de toate protuberantele si adanciturile stancilor pentru a da impresia unei a treia dimensiuni. Culorile se pastrasera impecabil, datorita alunecarii de teren care izolase practic pestera in urma cu 13 milenii, fara a-si trada cat de putin varsta.

Sautuola, care cu un an in urma, in timpul unei expozitii la Paris avusese ocazia sa studieze cateva artefacte din paleolitic gravate cu desene asemanatoare a realizat ca se afla in fata unei descoperiri epocale. El il cheama in ajutor pe Juan Vilanova y Piera, renumit arheolog al Universitatii din Madrid, alaturi de care va publica in 1880 rezultatele cercetarilor comune. Acestea demonstrau ca picturile fusesera realizate, fara indoiala, in epoca de piatra, pe o perioada cuprinsa intre 11.000 si 19.000 de ani, fiind rodul mai multor autori, posibil chiar a unor comunitati intregi.

Lumea oamenilor de stiinta avea sa fie, totusi, reticenta in ceea ce priveste aceste concluzii. Sautuola si Piera vor fi chiar ridiculizati in cadrul unui congres de istorie tinut la Lisabona, acolo unde insusi Gabriel de Mortillet, ilustrul antropolog si revolutionar francez, va sustine un discurs inflacarat indreptat impotriva acestora. Desenele pareau prea noi si erau atat de fin realizate artistic incat parea imposibil ca ele sa fie opera unor salbatici din preistorie.

De abia 22 de ani mai tarziu, in 1902, studiile cercetatorilor vor confirma opinia lui Sautuola. Intr-un articol celebru, intitulat „Mea culpa d’une sceptique”, aparut in acel an in revista franceza L'Anthropologie, renumitul arheolog si antropolog francez, Emile Cartailhac, unul dintre principalii contestatari ai spaniolului, isi va recunoaste public greseala, admitand teoriile lui Sautuola ca fiind cat se poate de corecte.

Scuze tardive, daca na gandim ca descoperitorul picturilor murise cu 14 ani in urma, fara a-si putea vedea meritele recunoscute.

Galeria de arta a omului de cromagnon

Intr-adevar, asa cum o demonstrau rezultatele arheologilor, picturile fusesera realizate cu aproape 19.000 de ani in urma de asa numitii magdalenieni, dupa numele localitatii franceze La Madeleine, acolo unde au fost descoperite primele urme ale acestei comunitati.

Este greu de imaginat ceea ce i-a impins pe acestia sa creeze o veritabila opera de arta subpamanteana in decursul a aproape opt milenii. Istoricii cred ca picturile aveau, cel mai probabil, un rol ritual in viata de zi cu zi a oamenilor si mai putin unul artistic, scopul lor fiind acela de a invoca spiritele animalelor ucise sau a celor care urmau sa fie vanate. Finetea cu care au fost realizate este insa una coplesitoare.

Este greu sa ramai indiferent in fata unei asemenea adevarate opere de arta. Un critic de arta avea chiar sa compare pestera de la Altamira cu impresionanta creatia a lui Michelangelo din Capela Sixtina. Dupa vizitarea grotei, Pablo Picasso va exclama emotionat : ”Dupa Altamira totul este decadenta” . De altfel, motivele din pestera, in special cele cu bizoni, au influentat mult arta spaniola a secolului XX, pe langa Picasso, Velasquez fiind unul dintre pictorii ale carui creatii au ca punct de plecare desenele de la Altamira.

Cu toate acestea, fragilitatea gravurilor s-a facut simtita in anii 60-70, atunci cand oficialitatile spaniole s-a vazut nevoite sa inchida pestera. Se pare ca expunerea la aerul de afara precum si bioxidul de carbon eliminat prin respiratie de vizitatori degradau rapid creatiile care rezistasera mai bine de 19.000 de ani. In prezent, Altamira este vizitata dar numai pe baza de programare, timpul de asteptare pentru solutionarea cererii fiind mai mare de trei ani.


FACTS
Ultimul bizon ucis in Spania a fost vanat in secolul al XII-lea in regiunea Navarra.

Cele mai vechi picturi rupestre au fost datate la 32.000 de ani si au fost descoperite in pestera Chauvet din Franta.

Numai in Franta si Spania au fost descoperite peste 350 de pesteri care cuprind picturi rupestre din paleolitic.