Home » Cultură » Google Cultural Institute marchează 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial

Google Cultural Institute marchează 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial

Google Cultural Institute marchează 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial
Publicat: 08.05.2015
Google Cultural Institute şi 27 de muzee şi instituţii de cultură din întreaga lume, inclusiv din România, aniversează 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

În această săptămână, Europa şi întreaga lume aniversează 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Google Cultural Institute împreună cu 27 de muzee şi instituţii de cultură din întreaga lume, inclusiv România, marchează acest moment prin publicarea online a unor colecţii rare, de importanţă istorică. Aceste instituţii sunt custozi ai memoriei culturale, păstrând şi amintind publicului momente şi artefacte din trecut.

În România, Fundaţia Academia Civică marchează acest moment prin publicarea pe Google Cultural Institute a expoziţiei „Memoria ca formă de justiţie”. Această expoziţie este o prezentare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, un simbol al rezistenţei anti-comuniste şi al suferinţei post-război. Colecţia online cuprinde aproape 100 de exponate şi fotografii din Memorialul Sighet şi spaţiile expoziţionale ale acestuia.

„Expoziţia «Memoria ca formă de justiţie» este o prezentare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, instituţie care îşi propune să lege cele două Europe, de Est şi de Vest, printr-o reală cunoaştere reciprocă. Nu putem să visăm la o Europă unită decât în măsura în care vom fi în stare să ne unim nu numai politicile, ci şi obsesiile. Iar după 70 de ani de la război obsesia Europei de Est, deci şi a României, este încă aceea a suferinţei pe care a îndurat-o şi pe care o aduce ca pe o zestre patrimoniului european comun. Pentru că suferinţa este un patrimoniu. Primul Memorial al Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, realizat în România sub egida Consiliului Europei, nu este un drum spre trecut, este un drum care trece prin prezent pentru a ajunge în viitor”, a spus Ana Blandiana, preşedinte al Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei.

Alături de România, istorici din Olanda până în Filipine readuc în memorie momente care arată cum războiul şi-a pus amprenta asupra vieţii noastre. „Nationaal Comité 4 en 5 mei” din Olanda a selectat şi publicat online o expoziţie de peste 100 de obiecte din Al Doilea Război Mondial. Printre ele, un radio folosit pentru spionaj, camuflat într-o servietă, pe care membri rezistenţei olandeze îl foloseau pentru a comunica cu Marea Britanie în timpul războiului.

Arhivele Naţionale din Statele Unite au publicat online expoziţia „World War II Looted Art: Turning History into Justice”, care cuprinde fotografii rare ale din colecţia organizaţiei „Monuments Men” şi capodoperele pe care le-au salvat în timpul războiului.

Colecţiile dedicate celui de-Al Doilea Război Mondial cuprind numeroase alte imagini şi momente unice, inclusiv afişe germane de propagandă, fotografii din timpul reconstrucţiei Manilei de după luptele din regiunea Pacificului sau ale revoltei din Varşovia, realizate de cinci foto-jurnalişti pregătiţi în secret de Rezistenţa Poloneză.

Google Cultural Institute este o platformă online lansată în 2011, care prezintă expoziţii ale marilor evenimente ale secolului al XX-lea, printre care teme referitoare la Holocaust şi la Nelson Mandela, dar şi colecţii de artă şi exponate din mari muzee ale lumii.

Fondat în 1998, de absolvenţii Universităţii Stanford Larry Page şi Sergey Brin, motorul de căutare Google este în prezent o companie prezentă pe toate marile pieţele globale. Google are sediul central în Silicon Valley şi birouri în America de Nord şi de Sud, Europa şi Asia.

Google a deschis, pe 1 noiembrie 2010, un birou în Bucureşti, echipa din România fiind coordonată de Dan Bulucea.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase