Prima pagină Cultura

Telegrama nazistă care l-ar fi împins pe Hitler către sinucidere, vândută la licitaţie - FOTO

Redactia Descopera.ro | 07.13.2015 | ● Vizualizări: 13945

O telegramă trimisă de către comandantul nazist Hermann Goering, adjunctul lui Adolf Hitler, către fostul dictator german spre sfârşitul celui ce-al Doilea Război Mondial a fost descoperită într-un seif din Carolina de Sud (SUA) şi vândută la licitaţie pentru 55.000 de dolari.

Documentul, despre care se spune că a influenţat cursul celui de-al Doilea Război Mondial, a zăcut ani întregi închis într-un seif, întrucât proprietarul său aparent nu ştia limba germană, notează The Washington Post.

Telegrama conţine răspunsul formulat de Hermann Goering în urma unui ordin secret emis de Adolf Hitler, conform căruia, dacă urmează să păţească ceva, conducerea să fie preluată integral de către adjunctul său.

„Aceste prevederi au fost atât de surprinzătoare şi serioase pentru mine, încât m-am simţit obligat să presupun că, în cazul în care până la ora 22:00 nu apare niciun răspuns, aţi rămas fără libertatea de acţiune. Voi considera atunci ca îndeplinite condiţiile formulate în decret şi voi acţiona întru bunăstarea Naţiunii şi a Patriei”, se arată în conţinutul telegramei semnate de Goering.

Oamenii din jurul lui Hitler s-au folosit de acest mesaj pentru a-l întoarce pe conducător şi mai mult împotriva adjunctului său, acuzându-l pe Goering de “înaltă trădare”, ceea ce în final a contribuit la depresia fostului dictator. Cu câteva zile înainte să se sinucidă, Hitler i-a transmis lui Goering că, dacă va renunţa la putere, acesta îi va cruţa viaţa, notează sursa menţionată.

După încheierea războiului, trupele americane au golit buncărul în care se ascundea Hitler, iar câteva dintre documentele aflate pe un birou ar fi fost luate de către căpitanul Benjamin Bradin şi depozitate apoi într-un seif din Carolina de Sud. În 1958, fiul său a decis să includă telegrama într-o lucrare pentru facultate şi să i-o ofere apoi cadou unui profesor. Acesta i-a pasat-o ulterior altui student, care a scos-o zilele trecute la licitaţie.

Deşi există unele dezacorduri privind adevăratul proprietar al documentului, suma obţinută în urma licitaţiei a fost de peste două ori mai mare decât cea estimată iniţial, de circa 20.000 de dolari, telegrama fiind vândută în final pentru suma de 55.000 de dolari.

Sursa: Mediafax