Home » Cultură » Prima Coca-Cola avea drept efect „să învigoreze organele sexuale”

Prima Coca-Cola avea drept efect „să învigoreze organele sexuale”

Prima Coca-Cola avea drept efect „să învigoreze organele sexuale”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16.08.2023
La 16 august 1888 a încetat din viaţă chimistul John S. Pemberton, cel care a inventat celebra băutură "Coca-Cola" (n. 8 iulie 1831).

Astăzi, băuturile dulci de tip cola se numără printre cele mai populare răcoritoare din lume. Puţini cunosc, însă, istoria inedită a băuturilor cu cola.

 

 

În 1863, chimistul parizian Angelo Mariani a decis să combine coca cu vin, comercializând această băutură sub numele Vin Mariani. Amestecul de cocaină cu alcool duce la formarea unui alt drog – cocaetilena – cu efecte similare cocainei, diferenţa constând în efectul euforic mai pronunţat în cazul cocaetilenei.

Observând succesul incredibil avut de băutura lui Mariani, farmacistul american John Stith Pemberton a decis să conceapă propria sa versiune. Rezultatul a purtat numele de „Pemberton’s French Wine Coca”, licoarea fiind comercializată drept panaceu. Printre altele, Pemberton susţinea că băutura sa „învigorează organele sexuale”.

La scurt timp după lansare, Pemberton s-a confruntat cu o mare problemă: băutura sa a devenit ilegală în regiunea din statul american Georgia unde acesta locuia. Motivul nu era cocaina, ci alcoolul. Inventatorul american nu s-a dat bătut, însă, şi a înlocuit vinul din băutură cu un sirop de zahăr. Noul produs a fost lansat pe piaţă în 1886 sub numele de „Coca-Cola”, respectând în totalitate legile care interziceau folosirea alcoolului.

În scurt timp, băutura a devenit foarte populară drept „băutură a intelectualilor” în rândul albilor bogaţi din Atlanta. Aceştia se întâlneau la farmacii pentru a consuma băutura, locuri ce deveniseră o alternativă la baruri pentru clasele înstărite din Georgia.

Începând cu 1899, Coca-Cola a început să fie vândută în sticle, ceea ce permitea şi afro-americanilor să consume această băutură. Până atunci, Coca-Cola fusese vândută în exclusivitate în farmacii, locuri segregate, în care americanii de culoare nu puteau pătrunde.

Citeşte aici continuarea!

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 16 august:

1645 – S-a născut Jean de La Bruyère, scriitor, unul dintre cei mai importanţi moralişti ai literaturii universale: „Caracterele” sau „Moravurile veacului” (d. 10 mai 1696).

1845 – S-a născut Gabriel Lippmann, fizician care a obţinut prima fotografie colorată a spectrului solar – Premiul Nobel pentru Fizică, pe anul 1908 (d. 13 iulie 1921).1893 – A încetat din viaţă Jean Martin Charcot, medic psihiatru, unul dintre fondatorii neurologiei moderne (n. 29 noiembrie 1825).

1906 – La Valparaiso, Chile, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,6 pe scara Richter, care a făcut 20.000 de victime.

1913 – S-a născut omul politic Menachem Begin, prim ministru al Israelului (d. 9 martie 1992).

1920 – S-a născut Virgil Ierunca (Virgil Untaru), eseist, critic literar şi poet, traducător, stabilit în Franţa din 1946; a colaborat ca redactor la principalele reviste literare româneşti din exil, a fost redactor al emisiunilor pentru străinătate ale Radioteleviziunii Franceze şi colaborator, alături de soţia sa, Monica Lovinescu, al postului de radio „Europa Liberă” (d. 28 septembrie 2006).

1921 – S-a născut Moise Cohn (pseudonim – Ovid S. Crohmălniceanu), prozator, critic şi istoric literar (d. 30 aprilie 2000).

1949 – A încetat din viaţă scriitoarea Margaret Mitchell: „Pe aripile vântului”, roman ecranizat în 1939; filmul, cu acelaşi titlu, este considerat o capodoperă a celei de-a şaptea arte (n. 8 noiembrie 1900).

1956 – A încetat din viaţă pictorul Theodor Pallady (n. 11/12 aprilie 1871).

1977–  A încetat din viaţă Elvis Presley, idolul muzicii anilor ’50-’60, actor în numeroase filme realizate special pentru el: „Veselie la Acapulco”, ” Blue Hawaii”, „Viva Las Vegas” (n. 8 ianuarie 1935).

2007 – A încetat din viaţă percuţionistul şi compozitorul american Max Roach, una dintre marile legende ale jazz-ului secolului al XX-lea (n. 10 ianuarie 1924).

2008 – A încetat din viaţă fosta gimnastă Elena Leuşteanu, triplu laureată cu bronz olimpic (n. 4 iulie 1935).

2009 – A murit compozitoarea Ellie Greenwich, care a contribuit la impunerea muzicii pop în anii ’60, semnând piese precum „Chapel of Love” şi „Da Doo Ron Ron”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase