Home » Cultură » Părintele Rolls Royce, aviatorul care a murit la doar o lună după ce a făcut istorie cu avionul deasupra Canalului Mânecii

Părintele Rolls Royce, aviatorul care a murit la doar o lună după ce a făcut istorie cu avionul deasupra Canalului Mânecii

Publicat: 27.08.2015
În 25 august 1877 s-a născut Charles Stewart Rolls, constructor de automobile şi aviator.

Rolls s-a născut într-o familie de aristocraţi, fiind al III-lea fiu al Lordului şi al lui Lady Hangottock. El a dus o viaţă luxoasă şi uşoară ca toţi tinerii din familii similare.
 
A învăţat la Eton şi Cambridge University, unde şi-a obţinut licenţa în Ştiinte Aplicate în Ingineria Mecanică. A plecat în Franţa împreună cu tatăl său şi a cumpărat o maşină Peugeot. A fost prima maşină văzută în Cambridge, iar ziariştii au vorbit 2 zile despre aceasta. Cu această maşină Rolls a câştigat cursa de 1.000 mile şi a primit o medalie de aur personal de la Sir Alfred Harnsworth. Mai târziu, în 1903, Rolls a doborât un nou record mondial de viteză, cu 150 km/h, conducând un 80 HP Mors la Dublin.

Ύntre timp, în 1902, Rolls întră în afaceri, vânzând motoare de maşini, firma sa, denumită CS Rolls and Co, ajungând repede liderul pe piaţă în distribuţia motoarelor de maşini. Pe 15 martie 1906 a înfiinţat compania de automobile Rolls Royce împreună cu Frederick Henry Royce.


 
Din păcate, Rolls nu s-a putut bucura mult timp de succesul companiei, deoarece câţiva ani mai târziu, pe 12 iulie 1910, a murit într-un accident de aviaţie la Bournemouth. Cu doar o lună înainte de a muri a fost primul aviator care a traversat Canalul Mânecii dus-întors, fără escală.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 27 august:

1576 – A încetat din viaţă Vecellio Tiziano, pictorul oficial al Veneţiei din 1516; s-a bucurat de atenţia unor personalităţi precum Carol Quintul sau Francisc I.

1770 – S-a născut Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane: „Logica”, „Fenomenologia spiritului” (m. 14 noiembrie 1831).

1877 – Are loc primul atac al Armatei Române în Războiul de Independenţă (în sectorul redutei Griviţa).

1890 – S-a născut Man Ray (pseudonim pentru Emanuel Radnitzky), fotograf şi cineast avangardist, numit de Cocteau ”poetul camerei obscure” (m. 18 noiembrie 1976).

1928 – 15 state au semnat la Paris pactul privind interzicerea războiului ca instrument al politicii naţionale („Pactul Briand Kellog”).

1958 – A încetat din viaţă fizicianul american Ernest Orlando Lawrence, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1939 (n. 8 august 1901).

1965 – A încetat din viaţă Le Corbusier (Charles Edouard Jeanneret), francez de origine elveţiană, arhitect, urbanist, pictor şi teoretician al artei; în pictură, a iniţiat, împreună cu A. Ozenfant, curentul „purist” (1918) (n. 6 octombrie 1887).

1970 – A încetat din viaţă actorul Ştefan Ciubotăraşu: „Valurile Dunării”, „Neamul Şoimăreştilor” (n. 21 martie 1910).

1989 – Marea Adunare Naţională de la Chişinău a decis oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin

2008 – Georgia a decis să îşi reducă prezenţa diplomatică în Rusia, lăsând doar doi diplomaţi în funcţie la Moscova, ca ripostă la recunoaşterea de către Rusia a republicilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase