Prima pagină Cultura

O descoperire făcută în China ar putea schimba istoria migraţiei umane - FOTO

Redactia Descopera.ro | 10.22.2015 | ● Vizualizări: 4290
O descoperire din China ar putea schimba istoria migraţiei umane(Imagine: AFP/Mediafax foto)     descoperire, china, migratie, istorie, dinti, studiu + zoom
Galerie foto (2)

Un studiu publicat în revista ştiinţifică Nature scoate la lumină detalii importante despre istoria migraţiei umane. O serie de 47 de dinţi descoperiţi de către o echipă de cercetători din China poate răsturna ipotezele actuale.

Potrivit studiului, rămăşiţele sugerează că Homo Sapiens a părăsit Africa cu cel puţin 20.000 de ani mai devreme decât s-a crezut până în prezent, informează Nature.

Este vorba despre dinţi fosilizaţi care au fost găsiţi de către o echipă de cercetători chinezi în podeaua unei peşteri din calcar masiv, din regiunea Daoxian din China. Oamenii de ştiinţă au mai descoperit şi fosile de hiene, de panda uriaşi şi zeci de alte animale, dar nu şi unelte, ceea ce sugerează că oamenii nu trăiau în peşteri, ci au fost împinşi acolo de prădători.

Co-autorul studiului, Maria Martinon-Torres, paleo-antropolog la University College London a declarat: "Nu am dubii privind originea dinţilor descoperiţi în peştera Fuyan: mărimea mică, rădăcinile subţiri şi coroana plată trimit clar cu gândul la Homo Sapiens. Morfologia lor se potriveşte omului anatomic modern şi de atunci, şi de acum. Ceea ce a surprins cu adevărat a fost vârsta  lor, mai ales ţinând cont şi de locul descoperirii". 

Cercetătorii au analizat depozitele de calciu în care s-au fixat dinţii şi au descoperit că acestea aveau o vârstă de 80.000 de ani. De aici a pornit ipoteza conform căreia orice era dedesubt avea o vârstă şi mai înaintată. Datarea radioactivă a fosilelor animale a confirmat provenienţa din epoca Pleistocenului târziu.

Potrivit studiului, dinţii ar putea avea 120.000 de ani vechime. Iar în acest caz, ideea cum că Homo Sapiens a pornit din Africa acum 200.000 de ani dar nu şi-a continuat migraţia globală decât acum 60.000 de ani nu mai stă în picioare.

Citeşte continuarea aici!