Home » Cultură » 6 conspiraţii politice celebre. Răzbunarea unora dintre cei vizaţi a fost cruntă – VIDEO + FOTO

6 conspiraţii politice celebre. Răzbunarea unora dintre cei vizaţi a fost cruntă – VIDEO + FOTO

Publicat: 08.11.2015
De-a lungul istoriei, au existat grupuri de persoane care au luptat împotriva celor care acaparau întreaga putere de conducere. Se presupune că astfel de acţiuni au avut loc încă din primele momente ale conturării civilizaţilor.

Conspiraţiile politice au reprezentat apogeul evenimentelor care au avut în plan central nemulţumirile celor de rang înalt. Aceştia încercau să pună la pământ regimurile care nu se aliniau ideilor lor, însă nu mulţi au fost cei care au avut sorţi de izbândă. Iată câteva dintre aceste încercări:

1. Conjuraţia lui Catilina

Una dintre cele mai importante conspiraţii politice, ce au marcat istoria Republicii Romane, a avut loc în anul 63 î.Hr., când senatorul Lucius Sergius Catilina a încercat să pornească o revoltă împotriva conducerii de la Roma. Profund indignat de eşecurile sale în cariera politică, Catilina a organizat o armată formată din aristocraţi renegaţi, soldaţi lăsaţi la vatră şi o parte însemnată a plebei, pentru a înlocui nobilii aflaţi în acel moment la putere. Aceştia urmau să fie asasinaţi, însă Cicero, unul dintre oponenţii politici ai lui Catilina, i-a desconspirat planul, condamnându-l în mod public, într-o reuniune a Senatului.

Catilina, aflat în fruntea răsculaţilor, a reuşit să plece din Roma, îndreptându-se spre centrul Italiei. La un moment dat, armata constituită ad-hoc a intrat în contact cu un trib de gali, care l-au informat pe Cicero despre întâlnirea cu conspiratorii. În momentul în care au aflat de ascunzătoarea senatorului, membrii Senatului au trimis imediat trupe militare, cu scopul de a-i decima pe răzvrătiţi. Pe parcursul luptelor, Lucius Sergius Catilina şi-a pierdut viaţa, răscoala fiind astfel înăbuşită.

2. Complotul prafului de puşcă

A avut loc în luna mai a anului 1604, când un grup de catolici, nemulţumiţi de atitudinea regelui James I faţă de Papalitate, plănuiesc să-l asasineze pe suveran şi să o aşeze pe tron pe fiica acestuia, în scopul obţinerii controlului absolut asupra puterii. În primăvara anului 1505, răsculaţii, în frunte cu Robert Catesby, au plasat în subsolul Camerei Lorzilor 36 de butoaie cu praf de puşcă, ce urmau să explodeze pe 5 noiembrie, în timpul şedinţei guvernului. Convocarea urma să fie prezidată de regele James I.

Planul iniţiat de Catesby s-a dovedit a fi un eşec, deoarece a fost dejucat de unul dintre participanţii la complot, în momentul în care acesta l-a anunţat pe lordul Monteagle să nu participe la şedinţa Parlamentului din acea zi. Pe 4 noiembrie, autorităţile au intervenit şi l-au descoperit la faţa locului pe Guy Fawkes, conspiratorul care urma să aprindă butoaiele cu praf de puşcă. Sub presiunea torturii, Fawkes a relatat anchetatorilor tot ceea ce grupul lui Catesby urma să facă. Liderul catolic împreună cu ceilalţi complotişti au fost asaninaţi, cei care au reuşit să scape din mâna autorităţilor fiind ulterior prinşi şi executaţi.

3. Conspiraţia familiei Pazzi

Pe parcursul celor 300 de ani de stăpânire asupra Florenţei medievale, celebra familie de’Medici a atras duşmănia mai multor nobili. Indignaţi de faptul că membrii acestei familii acaparau puterea în tot mai multe domenii, un grup de conspiratori, condus de papa Sixtus al IV-lea şi nepotul său, Girolamo Riario, arhiepiscop de Pisa, a încercat să elibereze Toscana din mâinile inamicilor. Cu ajutorul unui alt grup potrivnic puterii de’Medici, familia Pazzi, conspiratorii plănuiau să-l asasineze pe Lorenzo de’Medici şi pe fratele său Giuliano şi să preia puterea asupra conducerii oraşului.

Planul a fost dejucat pe 26 aprilie 1478, când Lorenzo de’Medici reuşeşte să supravieţuiască atentatului de asasinat îndreptat împotriva lui şi a fratelui său. Giuliano a fost, însă, ucis, în timpul acestui eveniment, dar Lorenzo a reuşit să răzbune moartea lui Giuliano prin uciderea a 200 de conspiratori. Familia Pazzi a fost deposedată de averea impresionantă strânsă de-a lungul timpului, ceea ce însemna că Lorenzo de’Medici avea putere absolută asupra Florenţei.

4. Atentatul de la 20 iulie 1944

Pe parcursul desfăşurării celui de-Al Doilea Război Mondial au avut loc mai multe tentative de asasinare a lui Adolf Hitler. Cea mai cunoscută dintre acestea a avut loc pe 20 iulie 1944 şi a fost plănuită de locotenent-colonelul Claus von Stauffenberg, generalul Friedrich Olbricht, generalul Ludwig Beck şi generalul Henning von Tresckow. Planul urma să facă parte din aşa-numita „Operaţiune Valkiria”, ce presupunea asasinarea Führer -ului şi deturnarea regimului de la Berlin.

Pe 20 iulie, von Stauffenberg a participat la o conferinţă, în interiorul buncărului cunoscut sub numele de „Bârlogul Lupului”. Generalul a avut asupra sa o servietă, în care se afla o bombă, ce urma să fie detonată în prezenţa lui Hitler. Detonarea a avut loc la ora 12:42, însă impactul exploziei nu l-a afectat pe liderul nazist, el scăpând cu viaţă. Conspiratorii au fost prinşi şi executaţi, cu excepţia generalului Beck şi a lui von Tresckow, care s-au sinucis.

5. Conspiraţia de la Newburgh

Este un complot mai puţin cunoscut în istoria Statelor Unite ale Americii. A avut loc în iarna anului 1783, când generalul George Washington a campat cu armata sa în apropierea oraşului Newburgh, din actualul stat New York. Pe parcusul Războiului de Independenţă, soldaţii lui Washington au început să-şi manifeste nemulţumirile în legătură cu neplata recompenselor ce li se cuveneau, în urma îndeplinirii sarcinilor militare. O scrisoare a unui anonim, autointitulat „Brutus” (dovedit a fi maiorul John Armstrong), a alimentat agitaţia din rândul soldaţilor, care plănuiau să părăsească câmpul de luptă şi să se îndrepte împotriva Guvernului.

La 15 martie 1783, Washington a intervenit într-o întâlnire a miiltarilor şi i-a convins pe aceştia să nu acţioneze împotriva Congresului. Prin discursul său, generalul a redat încrederea soldaţilor în obţinerea victoriei pe front.

6. Complotul de asasinare îndreptat împotriva lui Abraham Lincoln

Uciderea preşedintelui american, la 14 aprilie 1865, a reprezentat apogeul unei conspiraţii iniţiate cu câteva luni înainte de desfăşurarea acestui eveniment. John Wilkes Booth, asasinul lui Lincoln, a plănuit, iniţial, ca preşedintele să fie luat prizonier, fiind dat, apoi, la schimb, pentru a fi recuperaţi o parte din prizonierii Confederaţiei.

Au existat tentative repetate de a-l ucide pe Abraham Lincoln, însă majoritatea au eşuat. În cele din urmă, John Booth reuşeşte să-l împuşte mortal pe preşedinetele american, în timp ce acesta viziona piesa „Our American Cousin”, la „Ford’s Theatre”, din Washington D.C.

Sursa: History

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase