Home » Istorie » Nicolae Paulescu, adevăratul creator al insulinei. Cum i-au furat doi tineri canadieni marea descoperire

Nicolae Paulescu, adevăratul creator al insulinei. Cum i-au furat doi tineri canadieni marea descoperire

Nicolae Paulescu, adevăratul creator al insulinei. Cum i-au furat doi tineri canadieni marea descoperire
Publicat: 08.11.2023
La 8 noiembrie 1869, s-a născut medicul Nicolae Paulescu, unul dintre precursorii descoperirii insulinei, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (m. 19 iulie1931)

Nicolae Paulescu, profesor de fiziologie al Universității de Medicină și Farmacie din București, este cel care a descoperit pentru prima oară, în 1921, insulină, hormonul secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism.

 

 

Paulescu este cel care a demonstrat eficientă acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și care a folosit insulină în tratarea diabetului. Descoperirea să a salvat milioane de vieți.

Enciclopediile îi prezintă însă, la acest capitol, pe doi “eroi canadieni” Frederick Banting și Charles Best care, în 1922, aveau să primească Premiul Nobel, în dauna lui Paulescu. Cei 30 de ani de muncă și stăruință în laborator ai profesorului au fost furați de cei doi tineri canadieni, care luaseră cunoștință de muncă romanului din publicațiile vremii. În baza articolelor acestuia, ei au reușit să izolelze insulină și să o folosească în tratarea unui pacient. Cu 8 luni înainte, Paulescu publicase într-o revista de specialitate belgiană rezultatele cercetărilor sale sub titlul „Recherches sur le rôle du pancréaș dans l’assimilation nutritive”. Doar că n-o numise insulină, ci pancreina. În 1916, pe când se află în stadiul final al cercetării, trupele germane ocupaseră Bucureștiul. A trebuit să-și amâne anunțarea rezultatelor definitive.

Citeşte mai multe în articolul „Cele mai importante inventii romanesti”!

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 8 noiembrie:

1674 – A încetat din viaţă poetul John Milton: “Paradisul pierdut”, “Paradisul regăsit” (n. 9 decembrie1608)

1867 – S-a născut medicul Mihai Manicatide, unul dintre fondatorii şcolii româneşti de pediatrie.(m.1954)

1900 – S-a născut scriitoarea americană Margaret Mitchell: “Pe aripile vântului” (m. 1949)

1916 – S-a născut Peter Weiss, scriitor, grafician şi pictor suedez de origine germană. (m. 10 mai 1982)

1922 – S-a născut în Africa de Sud Christian Barnard, primul medic din lume care a realizat un transplant de inimă.(m. 2001)

1960 – John F. Kennedy este ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii

1972 – A murit Athanase Joja, filosof şi logician, membru titular al Academiei Române (n. 3 iunie 1904)

1988 – A încetat din viaţă fizicianul Theodor Ionescu, membru al Academiei Române (n. 1899)

1991 – Frontul Popular din Moldova şi alte nouă organizaţii şi ligi pro-unioniste au lansat un apel către preşedintele României, Guvern şi Parlament în care se cerea ca în noua Constituţie a României să se prevadă pentru populaţia din Basarabia şi nordul Bucovinei aceleaşi drepturi şi obligaţii ca pentru cetăţenii români, inclusiv dreptul la cetăţenie română.

1993 – A fost înfiinţată Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei

1996 – Curtea Constituţională a validat rezultatele obţinute de candidaţii la funcţia de Preşedinte în urma alegerilor din 3 noiembrie. Astfel, Ion Iliescu, care a obţinut 32,25% din voturi şi Emil Constantinescu, cu 28,21%, au fost cei care au candidat la această funcţie în turul al II-lea de scrutin, care a avut loc la 17 noiembrie 1996.

1998 – A încetat din viaţă actorul francez Jean Marais (“Elena şi bărbaţii”, “Contele de Monte Cristo”, “Fantomas”, “Nopţi albe”)

2006 – A încetat din viaţă dirijorul Iosif Conta. Din 1954, Conta a fost dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, ulterior devenind şi director artistic (n. 1924)

2006 – Un proiect de lege care autorizează clonarea umană în scopuri terapeutice a fost adoptat de Senatul australian

2011 – A încetat din viaţă rapperul american Heavy D, celebru în anii 1990 graţie piesei „Now That We Found Love”; a făcut parte din trupa Heavy D & The Boyz cu care a lansat albumele „Mr. Big Stuff” şi „The Overweight Lover’s in the House”; a jucat şi în filme ca „The Cider House Rules”, „Step Up” şi „Big Trouble” (n. 24 mai 1967).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase