Home » Cultură » Vânătorii de comori au căutat amănunţit malurile acestui râu şi au descoperit o comoară – aurul lui Tudor. FOTO

Vânătorii de comori au căutat amănunţit malurile acestui râu şi au descoperit o comoară – aurul lui Tudor. FOTO

Vânătorii de comori au căutat amănunţit malurile acestui râu şi au descoperit o comoară – aurul lui Tudor. FOTO
Publicat: 02.01.2016
Piesele găsite includ mărgele delicate artizanale, cercei şi alte bijuterii - vârfuri metalice pentru dantele, care ar fi împodobit pălării sau articole de îmbrăcăminte pentru a afişa statutul social.
Stilul şi datarea pieselor este atât de apropiată încât arheologii cred că acestea pot proveni de la o singură piesă vestimentară, eventual o pălărie a unui pasager bogat de pe o navă maritimă. 
 
Datând din începutul secolului XVI, perioada dinastiei Tudorilor, au fost găsite abia în ultimii ani datorită licenţelor de „mudlarks” – licenţa căutătorilor de comori care au permise să cutreiere ţărmul râului Tamisa din Mare Britanie.
 
Muzeul din Londra a declarat că aceste piese, care sunt atât de mici încât ar încăpea toate într-un pahar, au fost „minunate” pentru  moda timpului. Reprezentanţii muzeului, speră să le achiziţioneze după ce se va finaliza anchetarea oficială a tezaurului.
 
Arheologul Kate Sumnall, repreentantul Muzeului din Londra, a afirmat că piesele au fost declarate o comoară.
 
„Despre aceste artefacte mi-a fost raportat în ultimii ani. Individual, toate aceste piese sunt nişte descoperiri minunate, dar mai mult de atât, descoperite împreună sunt chiar mai importante. Pentru că au fost găsite toate într-un loc, e numai o explicaţie – un articol vestimentar le-a avut ca ornamete pe toate: o pălărie pierdută sau alt articol de îmbrăcăminte. Materialul nu a supravieţuit şi tot ce rămâne sunt aceste elemente decorative de aur care fac aluzie la moda din acel timp”, a declarat Kate Sumnall.
 
Istoria Londrei, ca un port comercial ce era, denotă faptul că malurile Tamisei ascund artefacte ce datează cu multe secole în urmă. Cele mai multe descoperiri, indiferent dacă au o valoare financiară sau nu, ajută istoricii să înţeleagă viaţa generaţiilor anterioare.
 
Sursa: Mail Online
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase