Home » Cultură » Templul culturii din inima Bucureştiului. A fost inaugurat în urmă cu 171 de ani

Templul culturii din inima Bucureştiului. A fost inaugurat în urmă cu 171 de ani

Templul culturii din inima Bucureştiului. A fost inaugurat în urmă cu 171 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.12.2023
Actuala clădire a fost deschisă publicului, în versiunea ei originală, în decembrie 1973.

În aprilie 1836, „Societatea Filarmonica” – societate culturală înfiinţată de I.H. Rădulescu şi Ioan Cîmpineanu – cumpără Hanul Cîmpinencii pentru a construi în acel loc clădirea Teatrului Naţional şi începe colectarea de bani şi materiale pentru acest scop. În 1840, „Obşteasca Adunare” propune domnitorului Alexandru Ghica un proiect pentru construcţia Teatrului Naţional cu cheltuiala statului. Proiectul este aprobat la 4 iunie 1840.

 

 

Domnitorul Gheorghe Bibescu reia ideea înfiinţării teatrului şi aprobă o nouă locaţie: fostul han Filaret. Locul hanului Filaret a fost ales din mai multe motive: se întindea până la mijlocul Podului Mogoşoaiei (azi, Calea Victoriei) şi se afla oarecum în centrul oraşului; după cutremurul din 1838, hanul suferise pagube importante şi trebuia dărâmat.

Conform unei mărturii a lui Pantazi Ghica, pe locul viitorului Teatru Naţional se afla, pe la 1830, „o băltoacă mare, verde-neagră, în care orăcăiau broaştele, pe când raţele se bălăceau în şanţurile largi de-a lungul Podului…” („Podul Mogoşoaiei”, devenit Calea Victoriei după Războiul de Independenţă).

În ianuarie 1852 s-a raportat domnului că pentru construcţie s-au cheltuit 1.518.675 lei şi până la terminarea lucrării mai erau necesari 1.039.961 lei. Dar şi aceste prevederi au fost depăşite. Toate cererile arhitectului Hefft erau aprobate de Ştirbei. În cursul anului 1852 lucrările s-au desfăşurat într-un ritm intens. Decoraţiunile interioare au fost realizate de germanul Mühldörfer.

La 31 decembrie 1852 are loc inaugurarea Teatrului Naţional, cu piesa „Zoe sau Amantul împrumutat”, vodevil cu cântece. În 1875, Teatrul cel Mare din Bucureşti devine Teatru Naţional, sub directoratul scriitorului Alexandru Odobescu.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact în 26 august 1944, aviaţia germană a executat o misiune de distrugere a Palatului Telefoanelor, bomba însă a ratat ţinta şi a căzut pe Teatrul Naţional, care se găsea de cealaltă parte a străzii. Deşi clădirea Teatrului Naţional a fost distrusă, teatrul a continuat să funcţioneze cu două scene „de împrumut” – Sala „Studio” şi Sala Comedia. Terenul vechiului Teatru National a rămas viran până în anii 1990, când s-a construit acolo Hotelul Novotel. Porticul de intrare al clădirii dispărute în 1944 a fost reconstruit, simbolic, devenind portalul de intrare în noua construcţie cu faţadă de sticlă a hotelului
Actuala clădire a teatrului a fost inaugurată în versiunea ei originală în decembrie 1973, modificată apoi considerabil în 1983-84, revenindu-se la forma iniţială exterioară în 2012-2014.
Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 31 decembrie:
192 – Împăratul Commodus este asasinat; Pertinax este proclamat împărat.
1660 – Iacob al II-lea al Angliei este numit Duce de Normandia de Ludovic al XIV-lea al Franţei.
1695 – În Anglia regelui William al III-lea se introduce impozitul pe ferestre, pe care populaţia învaţă repede cum să-l ocolească: pur şi simplu se zidesc ferestrele cu cărămizi. De precizat că fiscul ia în calcul pentru plată numai geamurile dinspre stradă. Proprietarii se vor adapta situaţiei, folosind la maximum curţile interioare şi grădinile. Taxa pe ochiul de geam a fost abrogată în 1851.
1757 – Împărăteasa Elisabeta I a Rusiei emite ucazul prin care incorporează Königsbergul în Rusia.
1775 – În timpul războiului de independenţă al SUA, în bătălia de la Quebec, forţele britanice au respins un atac al Armatei Continentale, capturând oraşul Quebec City şi obţinând susţinerea canadienilor francofoni.
1805 – Ultima zi de valabilitate a calendarului Revoluţiei Franceze.
1852 – Inaugurarea Teatrului Naţional din Bucureşti.
1857 – Regina Victoria a ales Ottawa, drept capitală a Canadei.
1879 – Thomas Edison a făcut prima demonstraţie publică a modului de funcţionare a primei lămpi electrice.
1925 – Consiliul de Coroană a ratificat renunţarea prinţului Carol al II–lea la succesiunea tronului în favoarea fiului său, Mihai de Hohenzollern. Carol al II–lea s–a stabilit în Franţa, sub numele de Carol Caraiman.
1936 – A fost descoperit cortizonul de către biochimistul american John Cowdery Kendall (Premiul Nobel pentru Chimie, 1962).
1938 – Celebrul test cu fiolă, efectuat pentru depistarea şoferilor aflaţi în stare de ebrietate, a fost introdus, pentru prima dată, în Indianapolis (SUA).
1944 – Al Doilea Război Mondial: Ungaria declară război Germaniei naziste.
1946 – Preşedintele SUA, Harry Truman declară oficial sfârşitul celui de–al Doilea Război Mondial.
1956 – Oficial, TVR transmite, prima emisiune de televiziune din România.
1989 – Este abolită pedeapsa cu moartea pe teritoriul României.
1991 – Uniunea Sovietică este dizolvată în mod oficial.
1992 – Cehoslovacia se dizolvă. Rezultatul este formarea a două state independente: Republica Cehă, cu capitala la Praga şi Slovacia cu capitala la Bratislava.
1999 – Preşedintele Federaţiei Ruse, Boris Elţin, a demisionat şi l-a numit pe Vladimir Putin ca preşedinte interimar.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase