Home » Cultură » 10 lucruri pentru care merită să vizitezi Chişinăul, un oraş surprinzător

10 lucruri pentru care merită să vizitezi Chişinăul, un oraş surprinzător

Publicat: 11.06.2016
Ai avut un weekend liber pentru relaxare şi-ai mers în jos, spre Bulgaria. Sau poate în vest, spre Budapesta. Dar te-ai gândit vreodată să treci Prutul şi să explorezi nordul? S-ar putea să fii surprins!

Recunosc, nu m-aş fi gândit vreodată să merg la Chişinău, dacă o întâmplare fericită n-ar fi făcut să ajung acolo. Auzisem multe poveşti despre el – în mare, clişeele pe care toată lumea le asociază cu Moldova.

Cunoscusem oameni care veneau de acolo, oameni care munceau acolo, oameni care-l adorau, oameni care nu mai voiau să audă de el. Cu deschidere însă, am spus “da” aventurii de a descoperi Chişinăul şi o parte din împrejurimile lui preţ de un weekend. Şi bine am făcut. Pentru că şi el, la rândul lui, mi-a răsplătit deschiderea cu multe surprize. Iată 10 dintre ele, în ordinea în care mi s-au întâmplat, deşi sunt convinsă că mai sunt multe altele de descoperit.

1. Berd’s Hotel

Creaţie a arhitectului italian Luca Scaccheti, primul şi singurul design hotel din Chişinău te întâmpina, încă de la intrare, cu grădini suspendate şi o expoziţie de artă modernă. Deşi deschis de numai un an, şi-a câştigat rapid notorietatea, devenind un loc de întâlnire al oamenilor cu bun gust.

Camerele, decorate în stil minimalist, poartă acelaşi aer artistic care te însoţeşte încă din lobby, cu puternic accent pe elementele tradiţionale, o parte foarte importantă din conceptul hotelului. Simplitatea dusă la nivel de artă se prelungeşte, firesc, şi prin ospitalitatea personalului, gata oricând să rezolve tot felul de dorinţe şi cerinţe ale oaspeţilor.

Berd’s Hotel. Adresă: bd. Dimitrie Cantemir nr. 12

2. Kiku Steakhouse

Unul dintre cele mai bune locuri de luat masă în Chişinău – şi, cu siguranţă, cel mai bun steakhouse din oraş. Nu o spun doar eu, ci şi Buzzfeed, care a inclus restaurantul pe lista celor 31 de locuri din lume în care trebuie să mănânci înainte să mori. Dintre vinurile moldoveneşti superbe servite aici, noi am încercat jovialul Mimi, însă din meniul de mâncare am avut ocazia să încercăm câte puţin din toate, graţie lui Petru Chicu, Cheful şi Owner-ul restaurantului, care ne-a făcut onoarea de a ne găti personal. We loved it!

Kiku Steakhouse & Wine. Adresă: Bd. Decebal 72/2

3. Propaganda

„Propaganda” este situată într-o casă care, privită din afară, nu pare a ascunde atât de multe surprize. După ce îi treci pragul însă, decorul eclectic devine de-a dreptul fascinant, iar timpul pare să fi rămas în loc. Soba de teracotă cu oglindă patinată, tabloul cu bătrână care ţine cu hotărâre Kalashnikovul în mâna, catrene cu Stalin şi Lenin împletindu-se aproape firesc cu elemente delicate, precum cărţi, inimi şi flori, care înfrumuseţează până şi toaletele – toate dau locului un aer boem care te transporta într-o altă lume. Borşişorul şi soleanca sunt de neratat dacă ajungeţi pe aici.

Propaganda Cafe. Adresă: Alexei Sciusev 70

4. Atelierul lui Valentin Frunză

Valentin Frunză este unul dintre cei mai fascinanţi oameni pe care i-am cunoscut, un om care îţi poate vorbi cu orele despre meşteşugul său: acela de a coase pantofi, de mâna, după metodă tradiţională, aşa cum a învăţat în atelierul tatălui său cizmar.

Nu e vorba doar de tehnică deprinsă în ani de ucenicie sau de artă şi talent în a mânui cele mai bune materiale din Europa. E vorba, poate, de cel mai important ingredient: pasiunea, care la Valentin Frunză se simte din plin în fiecare cuvânt, în felul în care îţi explică despre ştaif şi bombeu, în felul în care îţi descrie pieile în care lucrează şi cum te pune să le miroşi că să le simţi farmecul. Astăzi, Valentin Frunză este o adevărată comoară a Moldovei, face numai pantofi bărbăteşti la comandă, personalizaţi şi lucraţi în totalitate manual. De fapt, în atelierul său, Valentin Frunză face magie. Dar, pentru că a trebuit să poarte un titlu, i s-a spus shoemaker.

Valentin Frunză & co. Adresă: A. Mateevici 49

5. Vinoteka Wine Moldova

Need I say more? Moldova e celebra pentru vinurile sale, iar aici găseşti vinuri dintre cele mai variate: de la clasicele Purcari până la vinuri de colecţie, vintage, în ediţie limitată şi coniace de 10-20 de ani. Moldovenii îţi vor spune că tot aici e un loc potrivit şi că să cumperi suveniruri pentru acasă, dar între noi fie vorba, ce suveniruri mai bune decât licoarea bahică? Eu una nu puteam să mă întorc acasă cu suveniruri mai bune!

Vinoteka Wine Md. Adresă: str. Puşkin nr. 15

Citeşte continuarea pe Bistro Margot!

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase