Home » Cultură » O dată la 1000 de ani. Bisericile Ortodoxe se întrunesc la Sfântul şi Marele Sinod al Ortodoxiei. Patriarhul Kiril al Rusiei lipseşte

O dată la 1000 de ani. Bisericile Ortodoxe se întrunesc la Sfântul şi Marele Sinod al Ortodoxiei. Patriarhul Kiril al Rusiei lipseşte

Publicat: 19.06.2016
După aproape o mie de ani bisericile ortodoxe se reunesc, la acest sfârşit de săptămână într-un Mare Sinod în insula grecească Creta.

Bisericile Ortodoxe au pregătit acest eveniment de peste 50 de ani. De la Sfântul şi Marele Sinod al Ortodoxiei lipsesc însă  patru biserici autocefale, dintre care cea mai importantă este cea a Rusiei care are şi cel mai mare număr de credincioşi.

Evenimentul se doreşte a fi o chemare la unitate a comunităţii ortodoxe, formată din 250 de milioane de credincioşi şi a fost pregătit, în special de Pariarhia ecumenică a Constantinopolelui de peste 50 de ani.

Liderii ortodocşi nu s-au mai reunit într-un Mare Sinod de la schisma din 1054 dintre Roma şi Constantinopol. Dar reuniunea, care ar fi vrut să dea un mesaj de unitate, este marcată de absenţa a patru biserici, printre care şi cea a Rusiei care, demografic, reprezintă aproape jumătate din comunitatea ortodoxă, informează rador.ro.

Mai lipsesc Patriarhul Antiohiei, Bulgariei şi Georgiei. Lipsa acestora va ştirbi din start mesajul de unitate atât de dorit de Patriarhul Constantinopolelui. Lipsa biserici ruse e cea care a determinat de altfel şi lipsa celorlate trei biserici autocefale. Patriarhiile Antiohiei, Bulgariei şi Georgiei sunt strâns legate sau chiar dependente de Patriarhia de la Moscova, de aproximativ 300 de ani.

Dizidenţa Moscovei şi dorinţa sa de a controla întreaga ortodoxie a fost unul dintre principalele motive care au făcut ca Sfântul şi Marele Sinod al Ortodoxiei să nu poată fi organizat în ultimul mileniu. Ambiţia de dominare a Rusiei în lumea ortodoxă datează de după cucerirea Constantinopolelui de către turci. momemt în care Moscova a început să se considere ” a treia Romă”, continuatoarea Imperiului Bixantin.

”Aceste biserici au invocat câteva raţiuni discutabile, evident, dar libertatea de a nu fi prezent este una respectată. Prima motivaţie a Patriarhiei Ruse a fost că nu se întrunesc toate bisericile. Şi dacă lipsesc câteva, Patriarhia Rusă a conchis că prezenţa ei ar fi inadecvată”, a explicat pentru ştiri.tvr.ro Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Citeşte continuarea articolului pe gandul.info

Vă mai recomandăm şi: De ce dispare creştinismul din Orientul Mijlociu

                                             Cu cât eşti mai naţionalist, cu atât eşti mai religios

                                             Care a fost prima religie monoteistă din lume?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase