Home » Cultură » Simbolul culturii urbane din Bucureşti de pe Strada Verona va fi demolat

Simbolul culturii urbane din Bucureşti de pe Strada Verona va fi demolat

Simbolul culturii urbane din Bucureşti de pe Strada Verona va fi demolat
Publicat: 22.06.2016
Calcanul de pe strada Arthur Verona din Bucureşti, pe care artiştii urbani pictează desene murale de 11 ani,cu ocazia festivalului de arte şi urbanism Street Delivery va fi dărâmat, se arată într-un anunţ al Fundaţiei Cărtureşti.Noul proprietar al imobilului vrea să construiască o clădire de birouri.
Ministrul Culturii Corina Şuteu spune că demolarea imobilului este extrem de îngrijorătoare atât din raţiuni urbanistice, cât şi din considerente ce ţin de memoria afectivă a Bucureştiului. Vreme de 11 ani, pe calcanul (perete exterior din spate fără deschideri al unei case destinat să fie acoperit de zidul asemănător al clădirii vecine – n.r.) de pe Arthur Verona, artiştii urbani au desenate murale ce s-au statornicit în memoria colectivă drept simboluri urbane ale oraşului.
 
„Vestea că se doreşte demolarea imobilului din intersecţia străzii Arthur Verona cu Dionisie Lupu este extrem de îngrijorătoare. Zona istorică Arthur Verona – Dionisie Lupu – Pitar Moş are un ţesut şi un peisaj urban păstrate nealterate aproape în totalitate, iar această insulă de identitate a Bucureştiului istoric este singurul exemplu coerent de regenerare şi revitalizare urbană din Capitală, la care au contribuit decisiv festivalul Street Delivery şi Fundaţia Carturesti. Calcanul casei care urmează să fie demolată a căpătat în cei 11 ani de Street Delivery o valoare simbolică a locului, devenind un reper nou într-un spaţiu vechi de două secole. Calcanul casei a devenit un reper urban, a avut o funcţie de coagulare artiştilor şi activiştilor şi face parte deja din memoria afectivă a centrului oraşului.”, a scris Corina Şuteu pe pagina oficială de Facebook.
 
„Dezvoltarea oraşului şi salvarea memoriei şi identităţii Bucureştiului nu trebuie să se excludă. Ele trebuie să dialogheze, dar cu precizarea permanentă a faptului că Bucureştiul este un oraş agresat atât de demolările sistematice din anii 80, cât şi de cele petrecute în ultimii 10-15 ani, agresiuni profunde care au afectat ireversibil patrimoniul construit al Capitalei.”, a mai scris Ministrul Culturii Corina Şuteu pe pagina personală de Facebook.
 
Citeşte continuarea articolului pe mediafax.ro
 
 
 
                                            Cum e să fii directorul unei mari edituri la numai 28 de ani
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase