Home » Cultură » Evoluţia zbuciumată a proprietăţii asupra sculpturii „Cuminţenia Pământului”

Evoluţia zbuciumată a proprietăţii asupra sculpturii „Cuminţenia Pământului”

Evoluţia zbuciumată a proprietăţii asupra sculpturii „Cuminţenia Pământului”
Publicat: 19.09.2016
Pentru a cumpăra celebra operă de artă, statul român va trebui să plătească 11 milioane de euro până la data de 31 octombrie 2016.

Cuminţenia Pământului a fost realizată în anul 1907, într-o perioadă de maximă apreciere a lui Brâncuşi, alături de alte opere cunoscute precum Sărutul şi Rugăciunea. Iniţial, lucrarea a dat naştere unor ample discuţii critice şi controverse în epocă, urmând ca ulterior să fie acceptată, potrivit Rfi.

De-a lungul istoriei, opera de artă a avut doi proprietari. Primul dintre aceştia a fost inginerul Gheorghe Romaşcu, un prieten bun al lui Brâncuşi, care a cumpărat-o direct de la artist în 1911. Sculptura a participat în 1912 la o expoziţie unde, având în vedere că ieşea vizibil din tipare, a surprins, chiar şocat, publicul. Există o scrisoare a lui Brâncuşi către organizatorii expoziţiei în care acesta menţionează ca la sfârşitul evenimentului opera să îi fie dată domnului Romaşcu.

În 1957, Cuminţenia Pământului a fost confiscată abuziv de regimul comunist şi a fost expusă în Muzeul de Artă al României. După mai bine de jumătate de secol, în 2012 a fost înapoiată moştenitorilor lui Gheorghe Romaşcu. Familia colecţionarului a devenit, astfel, cel de-al doilea proprietar al lucrării.

Acum doi ani, în septembrie 2014, sculptura a fost evaluată la valoarea de 20 milioane de euro, proprietarii actuali acceptând să o vândă statului român pentru suma de 11 milioane de euro, suma ce trebuie plătită până pe 31 octombrie.

Clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional, sculptura Cuminţenia Pământului este expusă, în prezent, la Muzeul Băncii Naţionale.

Sursa: rfi.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase