Home » Cultură » Hisarya, oraşul antic devenit puternic după cucerirea romană a Traciei. Se află la circa 350 de km de Bucureşti

Hisarya, oraşul antic devenit puternic după cucerirea romană a Traciei. Se află la circa 350 de km de Bucureşti

Publicat: 30.10.2016
Localizat la periferia şirului de munţi Sredna Gora, la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de Plovdiv, în zona centrală a Bulgariei, se află oraşul antic Hisarya, renumit pentru cele 2 izvoare de apă minerală.

Hisarya se află la 343 km de Bucureşti. Această zonă a atras oamenii încă din preistorie, iar urme ale unor aşezări au fost datate începând cu secolul IV î.e.n. În anul 46 e.n., romanii au cucerit Tracia şi Hisarya a devenit un oraş roman, aceştia fiind atraşi de apele minerale şi de climatul plăcut.

Galerie foto

vezi galeria
7 foto

Împăratul Diocleţian a decis ca Hisarya să aibă statutul unui oraş roman şi l-a redenumit Dicletianopolis, iar următorul pas a fost cel de a de demara construcţii în interiorul acestui oraş, pentru a-şi asuma acest statut. Astfel, au apărut săli de baie, case, a apărut reţeaua stradală, dar cele mai impunătoare construcţii au fost, de departe, fortificaţiile din jurul oraşului. Aceste fortificaţii au fost construite pe o lungime de 2,3 km. În prezent, aceste ziduri sunt aproape intacte şi reprezintă una dintre cele mai bine conservate construcţii din perioada Antichităţii Târzii din Balcani şi chiar din Europa.

Zidurile au o înălţime de 11 metri, iar poarta din sud este şi mai înaltă, măsurând 13 metri, intrarea în oraş putându-se realiza prin intermediul a 4 porţi. Intrarea sudică a fost poreclită „cămilele” pentru că, atunci când arcul porţii s-a rupt în două, aceasta semăna cu două cămile care se priveau reciproc.

Poarta de sud a oraşului înainte de restaurările din secolul XX / Sursa:  Bulgarian Archives State Agency/Wikimedia

În secolul IV e.n., acest oraş a devenit un important centru religioas creştin, iar în secolul V a devenit unul dintre cele mai mari oraşe din acea zonă, după Plovdiv şi Stara Zagora. După declinul Imperiului Roman, Hisarya a decăzut, având statutul unei mici localităţi, cu doar câţiva locuitori. În timpul ocupaţiei otomane, acesta a primit denumirea actuală, care în limba turcă înseamnă „castel”. După eliberarea Bulgariei, în anul 1878, oraşul Hisarya a redevenit prosper, datorită conştientizării importanţei apelor minerale şi a preluat statutul de oraş turistic. Astăzi, este unul dintre cele mai renumite centre de SPA din Bulgaria.

Sursa: Amusing Planet

Citeşte şi:

Un amfiteatru roman a fost descoperit in apropierea unui port antic

Schimbarile climatice – cauza caderii Imperiului Roman?

Ziua care a marcat începutul unuia dintre cele mai mari imperii din istoria lumii

A fost descoperit misterul oraşului roman din deşert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase