Home » Cultură » Khazir, singurul porc din Afghanistan. ”Foarte mulţi locuitori nu au văzut niciodată unul”

Khazir, singurul porc din Afghanistan. ”Foarte mulţi locuitori nu au văzut niciodată unul”

Khazir, singurul porc din Afghanistan. ”Foarte mulţi locuitori nu au văzut niciodată unul”
Publicat: 05.11.2016
Khanzir iubeşte să stea la soare. Petrece zile întregi jucându-se în iarbă, iar uneoori merge pe lângă oamenii care trec pe lângă el şi care îl admiră. Este conştient că este popular şi că vizitatorii vin special pentru el, să îl vadă.

Popularitatea lui Khazir derivă din faptul că este singurul porc din Afganistan. În  Afganistan, la fel ca în cazul multor naţiuni islamice, consumarea cărnii de porc este considerată un păcat. Astfel, în fermele din acea ţară nu sunt crescuţi porci. „Foarte mulţi locuitori ai Afganistanului nu au văzut niciodată un porc”, afirmă Aziz Gul Saqib, directorul grădinii zoologice din Kabul, acolo unde Khazit, care are 14 ani, locuieşte. Numele acestuia înseamnă porc în limba Pashto, limba celor din Afganistan.

Acesta a fost oferit gradinii zoologice de către China, în anul 2002, alături de o femelă şi de doi urşi. Khazir, împreună cu acea femelă, au avut o serie de purceluşi, dar soarta acestora a fost una crudă: atunci când uşa încăperii în care aceştia se aflau a fost lăsată deschisă accidental, unul dintre urşi a i-a atacat. Cei doi au fost salvaţi, dar cei mici nu. Femela a fost şi ea rănită şi a decedat ulterior. Astfel, Khazir a rămas singur.

Acesta a dezvoltat o relaţie specială cu îngrijitorii săi, care îl hrănesc şi îi fac curăţenie în încăperea lui zilnic. Însă, au apărut voci împotriva lui Khazir, în anul 2009, atunci când a apărut o epidemie de gripă porcină. Guvernul s-a îngrijorat cu privire la pericolul izbucnirii unei asemenea epidemii şi în Afganistan, şi s-a vehiculat ideea eutanasierii sale. Însă, acesta a fost închis timp de trei zile într-o cameră sterilă, iar după ce pericolul a trecut, nu au mai apărut voci împotriva sa. Mai mult, membrii grădinii zoologice susţin că este nevoie de mai mulţi porci, în scopuri educaţionale.

Un vizitator de 23 de ani a afimat că nu a mai văzut niciodată un asemenea exemplar şi că este extrem de încântat. Îngrijitorii vor să îi aducă un partener, dar sunt siguri că acest lucru nu se va întâmpla curând.

Sursa: The Washington Post

Citeşte şi:

Gripa porcina loveste si pisicile

De unde vine gripa porcina?

Crearea unui vaccin impotriva gripei porcine va dura mai mult decat se credea

Porcii sunt sentimentali si iubesc luxul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase