Home » Cultură » O problemă desparte în două lumea filosofică. Tu ce cutie alegi?

O problemă desparte în două lumea filosofică. Tu ce cutie alegi?

O problemă desparte în două lumea filosofică. Tu ce cutie alegi?
Publicat: 04.12.2016
O problemă a divizat lumea filosofică în tabere opuse, iar timp de ani întregi aceasta a fost una dintre cele mai discutate aspecte în ceea ce priveşte domeniul filosofiei, dar l-a marcat şi pe cel al economiei, politicii şi al ştiinţei calculatorului.

Problema este următoarea: două cutii, A şi B, se află pe o masă, în faţa ta. Cutia A conţine 1.000 de lire sterline (₤), iar cutia B  1.000.000 de lire sterline, ori este goală, dar nu poţi ştii care variantă este corectă. Ai două opţiuni:

1. Poţi lua ambele cutii

2. Poţi lua doar cutia B

Poţi păstra conţinutul cutiei pe care ai ales-o, iar sarcina ta este cea de a strânge cât mai mulţi bani. Însă, esenţa problemei este regăsită în acest aspect. Testul este creat de o Existenţă Foarte Inteligentă, care deja are o prezicere despre ceea ce va urma. Dacă prezicerea sa susţine că vei alege ambele cutii, cutia B va fi lăsată goală, dar dacă vei alege cutia B, va pune un cec de 1.000.000 de lire sterline în ea.

De ce trebuie să alegi cutia B?

Dr. Arif Ahmed, lector în filosofie la Universitatea Cambridge, explică: ”Este cunoscut faptul că Entitatea Super Inteligentă are întotdeauna dreptate. Aşa că orice ai face, va prezice. Dacă vei alege doar cutia B, va prezice asta şi vei obţine 1.000.000 ₤. Dacă vei alege ambele cutii, va prezice şi acest lucru şi îţi va oferi doar 1.000 ₤. Astfel, va trebui să alegi cutia B.”

De ce trebuie să alegi ambele cutii?

Dr. David Edmonds, autorul şi editorul mai multor cărţi de filosofie, susţine: ”Existenţa Super Inteligentă face o prezicere înainte ca tu să iei o decizie. Astfel, ori a pus 1.000.000₤ în cutia B, ori nu. Ce ai de pierdut prin alegerea ambelor cutii? Nu poţi influenţa o decizie din trecut prin una făcută în prezent. Gândeşte în felul acesta! Dacă această sumă este acolo, nu va dispărea atunci când voi lua decizia de a alege ambele boxe. Această decizie îmi va oferi, în plus, suma de 1.000₤, decât dacă aş fi ales doar o cutie.”

Acum, este rândul tău. Ce cutie alegi?

Sursa: The Guardian

Citeşte şi:

Un computer a rezolvat o problemă matematică celebră, dar soluţia este lungă cât toată Wikipedia!

Problema de fizică pe care cercetătorii nu o pot rezolva. Rezultatul corect va fi recompensat cu un milion de dolari

Problema pentru copiii de 8 ani pe care 90% dintre adulţi NU o pot rezolva

O elevă de 17 ani, considerată geniu matematic, a inventat „o problemă” incredibilă, pe care nici măcar ea nu o poate rezolva. „M-a sunat Zuckerberg”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase