Home » Cultură » Cărţile anului 2016: Utopia Solenoid a lui Cărtărescu şi demitologizările lui Boia şi Mihăieş

Cărţile anului 2016: Utopia Solenoid a lui Cărtărescu şi demitologizările lui Boia şi Mihăieş

Cărţile anului 2016: Utopia Solenoid a lui Cărtărescu şi demitologizările lui Boia şi Mihăieş
Publicat: 30.12.2016
Lucian Boia, Mircea Cărtărescu şi Mircea Mihăieş, în viziunea Mediafax, au creat cărţile anului. Cărţi care sunt arte ale scrisului, care te impresionează şi te învaţă. Despre istorie/ficţiune privind felul în care merge înainte viaţa şi societatea ta.
Lucian Boia – Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei, Editura Humanitas, 2016
 
Autorul declară simplu: Istoria, poveste fondatoare şi domeniu-metodă de cercetare, este o ficţiune de la un capăt la altul. Este ceea ce noi ne închipuim despre faptele strămoşilor şi, mai ales, ceea ce vrem noi să decupăm din lumile care au fost. Nimic ştiinţific altceva decât decupaje de timp şi de spaţiu şi subiectivisme. Comunismul a avut interpretarea lui, tranziţia şi ea.
 
Mircea Cărtărescu – Solenoid, 2016
 
Un mecanism descoperit în subsolul unei case vechi. Este forma de a ieşi dintr-o lume limitată, constrângătoare. Este forma tehnică de a înţelege cum se produce ficţiunea. Este dragostea care te înalţă. Mircea Cărtărescu este Solenoidul literaturii române şi în 2016.
 
Mircea Mihăieş – Ulysses, 732. Romanul romanului, 2016
 
Cartea lui Mihăieş dă lovitura mitologică a unei generaţii. Ulysses a lui Joyce este cartea iubită şi necitită a intelectualităţii. Mereu discutată, prea puţin frecventată. Mihăieş reconstituie laboratorul creativ al cărţii, dă biografia Joyce şi interpretează una dintre cărţile de referinţă date de secolul XX.
 
Sursa: Mediafax
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase