Home » Cultură » Tavanele impresionante ale lumii şi poveştile din spatele lor – FOTO

Tavanele impresionante ale lumii şi poveştile din spatele lor – FOTO

Publicat: 14.01.2017
Unele dintre cele mai uimitoare structuri arhitecturale din lume pot fi admirate doar dacă ridicăm privirea. Iată câteva dintre cele mai fascinante tavane din lume.

Castello di Sammezzano, Leccio, Italia

Sursa: Wikimedia

Tavanul uimitor se află în camera păunului din palatul italian abandonat de lângă Florenţa.  Păunii şi alte păsări exotice au servit ca inspiraţie pentru camerele din interiorul clădirii care acum stau goale. Arhitectura a fost realizată de Ferdinando Panciatichi Ximenes d’ Aragora, arhitect, inginer, botanist, filozof şi politician. Deşi nu a vizitat niciodată Levantul, artistul a reuşit să-şi imagineze o lume exotică cu forme colorate pe care le-a adus la viaţă în Leccio între anii 1843 şi 1889. 

Catedrala Ely, Cambridgeshire, Anglia

Sursa: Wikimedia

Terminată în anul 1334 de către Wiliam Hurley, tavanul de deasuprea turnurilor centrale octogonale din Catedrala Ely este unul dintre cele mai impresionante structuri medievale.  De la podeaua catedralei, centrul tavanului pare a fi o stea cu opt raze. Construit în primă fază din opt stejari, tavanul de peste 9 metri înălţime este susţinut de bolte vizibile. 

Staţia de metrou Solna, Stockholm

Sursa: Wikimedia

Una dintre cele mai impresionante atracţii din Stockholm este staţia de metru Solma, unde se află un centru comercial. Artiştii Anders Aberg şi Karl-Olov Bjork au pictat tavanul de piatră cu un roşu asemănător celui apusului. Interiorul acestuia pare a fi parte dintr-o peşteră mistică. Din 1957, mai mulţi artişti au trasformat 94 dintre cele 100 de staţii în opere de artă. 

Grand Central Station, New York

Sursa: Wikimedia

Timp de zeci de ani, tavanul cu semne zodiacale din staţia Grand Central nu a fost remarcat. Acesta a fost acoperit de un strat gros de reziduri de gudron de la ţigările fumate de generaţiile de navetişti care se îndreptau către peronul 67. Opera a fost creată de artistul francez Paul Cesar Helleu şi Charles Basing din New York. Semnele zodiacale au fost realizate din foiţă de aur pe un fundal albastru-verzui. Tavanul a fost curăţat şi restaurat în 1998.

Shah Mosque, Iran

Sursa: Wikimedia

În 1598, Shah Abbas a mutat capitala Persiei în Isfahan. Aici acesta a cerut construirea unei clădiri religioase. Din cauza faptului că singurul material de construcţie valabil în zonă erau cărămizile din pământ arse în cuptor, acesta se temea ca moschee să nu arate sărăcăcios.  Noile tehnici de realizare a bucăţilor de mozaic au permis ca arhitectura să aibă un aspect perfect. Proiectată de caligraful şi miniaturistul Rezza Abbasi, bucăţile albastre, galbene, turcoaz, roz şi verzi absorb şi reflectă lumina. 

Haesley Nine Bridges Golf ClubHouse, Yeoju-gun, Coreea de Sud

Sursa: Wikimedia

Proiectată de Shigeru Ban, un arhitect japonez faimos, clădirea a fost inaugurată în 2010, la intrarea sa aflându-se un alegant atrium. Reţeaua din cherestea, susţinută de coloane realizate din acelaşi material, formează tavanul. Coloanele permit pătrunderea aerului în cameră. 

Heydar Aliyev Centre, Baku, Azerbaijan

Sursa: Wikimedia

Podeaua, pereţii şi tavanul sălii de spectacole curbate au fost inaugurate în 2012. Zaha Hadid a încălcat legile arhitecturii şi a construit pe un cadru de fier din stejar alb rama sălii.

San Pantalon. Dorsoduro, Veneţia

Sursa: Wikimedia

Tavanul realizat la sfârşitul secolului XVII cu ajutorul picturii în ulei redă iluzia unei picturi continue în care se pot admira îngeri înaripaţi şi cerul auriu. Pictura a fost realizată de Gian Antonio Fumiani (1645-1710). Pictura acoperă întreg tavanul de 443 de metri pătraţi. 

Sala Rugăciunilor, Templul Raiului, Beijing

Sursa: Flickr

Templul Raiului este o clădire religioasă complexă, construită în timpul Dinastiei Ming a împăratului Yongle. Terminat în 1420, tavanul din Camera Rugăciunilor reprezintă orelele, zilele, lunile şi anotimpurile anului. Diferitele culori evocă averea lui Dumnezeu, bucuria, prosperitatea şi gloria împăratului. Camera a ars în 1889 şi a fost reconstruită în 2008.

St Stephen Walbrook, Londra

Sursa: Wikimedia

Din exterior, clădirea pare una modestă, însă în interior biserica construită de Christopher Wren pare a fi dintre minunile arhitecturale ale secolului XVII din centrul Europei. Cele opt coloane şi arcade, printre care se află ferestre, realizează domul perfect. 

Sursa: BBC

Vă recomandăm să citiţi şi următorul articol: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase