Home » Cultură » BNR a lansat o monedă din argint pentru a marca 140 de ani de la proclamarea independenţei României – FOTO

BNR a lansat o monedă din argint pentru a marca 140 de ani de la proclamarea independenţei României – FOTO

Publicat: 09.05.2017
BNR a lansat, luni, o monedă din argint cu o valoare nominală de 10 lei pentru a marca cei 140 de ani de la proclamarea Independenţei de stat a României

Moneda cântăreşte 31 de grame, este fabricată din argint şi are o margine zimţată. BNR a produs moneda de 37 de mm într-un tiraj de 200 de bucăţi. 

Pe faţa monedei poate fi observată defilarea trupelor române în urma vctoriei din cadrul Războiului de Independenţă. De asemenea,  este prezentă stema României şi inscripţia valorii nominale de 10 lei. Iar pe revers se află portretul lui Carol I şi inscripţia ce marchează ,,140 de ani de la proclamarea independenţei de stat”

Sursa: BNR

La 9 mai 1877, în Sesiunea Extraordinară a Adunării Deputaţilor, ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu a declarat ruperea oricăror legături cu Poarta Otomană şi a proclamat independenţa de stat. Totodată, „Camera ia act că războiul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială“.
 
Vestea a fost primită cu satisfacţie de Serbia, Grecia şi Muntenegru, de poporul bulgar, de toţi creştinii din zona balcanică, de românii din toate statele balcanice – care erau la fel de numeroşi ca în Principatul României –, precum şi de opinia publică internaţională.
 
A doua zi, 10 mai 1877, se organizează „solemnitatea“ proclamării independenţei, la care Principele Carol avea să declare: „Sărbătoarea naţională de astăzi se celebrează de astă dată cu deosebire, ca fiind ziua proclamării independenţei“. 

La 19 februarie / 3 martie 1878, a fost încheiat Tratatul de pace de la San Stefano (azi Yeşilkoy, oraş din Turcia europeană, în apropiere de Istanbul), care a pus capăt Războiului ruso-româno-turc din 1877-1878. Potrivit clauzelor sale, se recunoştea independenţa României, alături de cea a Serbiei şi Muntenegrului, autonomia Bulgariei Mari (un stat de la Marea Neagră la Marea Egee), autonomia Bosniei şi Herţegovinei şi se prevedea un drept al Rusiei de intervenţie în treburile popoarelor creştine din Imperiul Otoman.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase