Home » Cultură » Motivul bizar pentru care japonezii îşi înmormântează păpuşile

Motivul bizar pentru care japonezii îşi înmormântează păpuşile

Motivul bizar pentru care japonezii îşi înmormântează păpuşile
Publicat: 20.06.2017
3 martie este sărbătorită anual drept Ziua Fetei, Hinamatsuri, în cultura japoneză, aceste ritualuri marcând importanţa pe care o au figurinele în Ţara Soarelui Răsare.
Acestea sunt considerate adevărate membre ale familiilor nipone, motiv pentru care sunt uneori protagonistele unor ritualuri cel puţin ciudate. Unul dintre obiceiurile japonezilor este înmormântarea acestor jucării, în cadrul unor ceremonii asemănătoare ritului uman al înmormântării, care au loc în interiorul unor temple şi sunt oficiate, de obicei, de gheişe, păpuşile fiind apoi incinerate, scrie Gândul
Motivul pentru care japonezii practică asemenea ritualuri este acela că păpuşile sunt elemente foarte importante şi sunt considerate aproape ca nişte fiinţe umane. Ningyo Kuyo reprezintă un ritual prin care niponii îşi iau la revedere de la păpuşi în ceremonii care au loc într-un templu şi, prin incinerare, acestea sunt jertfite zeiţei milei, Kannos Bodhisattva. 
 
Ziua Fetei, Hinamatsuri, este o sărbătoare deosebită în Japonia, care se sărbătoreşte prin aşternerea pe treptele unor temple a unui covor roşu, iar pe fiecare treaptă sunt apoi aşezate păpuşi ornamentale – hina ningyo -, simbolizând dinastia imperială Han. 
 
O altă păpuşă populară printre japonezi este kokeshi, realizată manual din lemn, care este cunoscută drept cel mai popular suvenir în Japonia.
 
Făcând parte din familiile japoneze ani de-a rândul, considerate, de asemenea, şi un element integrant în educaţia copiilor, unii japonezi cred că păpuşile pot avea amintiri exact ca oamenii sau chiar suflet. Mulţi oameni sunt speriaţi că ar putea fi bântuite de spiritul jucăriei dacă o vor arunca la gunoi sau o vor abandona într-o cutie de carton în pivniţă.
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase