Home » Cultură » Fortificaţie din secolul al XVIII-lea din Dolj va fi reabilitată cu peste 500.000 de euro

Fortificaţie din secolul al XVIII-lea din Dolj va fi reabilitată cu peste 500.000 de euro

Fortificaţie din secolul al XVIII-lea din Dolj va fi reabilitată cu peste 500.000 de euro
Publicat: 05.08.2017
Cula Izvoranu-Geblescu, monument istoric de categoria A, din comuna Brabova, judeţul Dolj, va fi reabilitată cu fonduri europene, în cadrul unui proiect în valoare totală de peste 500.000 de euro, contractul de finanţare fiind semnat, joi, de reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj.

Monumentul istoric Cula Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova, va fi restaurat, consolidat şi promovat, odată cu semnarea contractului de finanţare de peste 500.000 de euro, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, care s-a realizat joi, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Dolj.

La semnarea contractului au fost prezenţi preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, şi primarul comunei Brabova, Vergil Pleşea, potrivit Mediafax.

Preşedintele CJ Dolj a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre importanţa pentru istoria locală a demarării acestui proiect, construcţiile tip culă fiind pe cale de dispariţie, în regiune.

„Întâlnirea este destinată semnării contractului de finanţare pentru un obiectiv cultural deosebit pentru judeţul Dolj, respectiv restaurarea Culei Izvoranu-Geblescu, din comuna Brabova. Este un proiect pe care ni l-am dorit, cu atât mai mult cu cât specialiştii au tras numeroase semnale de alarmă, întrucât clădirea se află într-o stare avansată de degradare. În plus, în judeţul nostru nu au mai rămas multe astfel de construcţii civile, de tip culă, monumente cu o puternică încărcătură istorică. Trebuie spus că astfel de obiective sunt specifice Balcanilor, regăsindu-se cu precădere în Serbia, Albania şi Bulgaria, iar în ţara noastră în zona Olteniei şi a Munteniei. Valoarea acestor lucrări de restaurare şi consolidare a Culei Izvoranu-Geblescu se ridică la peste 500.000 de euro”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, Marilena Bogheanu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, a afirmat că astfel de clădiri, precum cula din comuna Brabova reprezintă „o pagină din istoria regiunii noastre”.

„Clădiri precum cula din comuna Brabova reprezintă o pagină însemnată din istoria regiunii noastre. În zona Olteniei au existat numeroase cule, însă multe au fost incendiate în timpul atacurilor otomane şi ale cetelor de haiduci. Cele care au rămas, puţine la număr, trebuie să fie preţuite şi conservate. Ele au fost construite ca fortificaţii militare, dar au jucat, cu timpul, şi rolul de spaţiu de locuit. De aceea, după ce Cula Izvoranu-Geblescu va fi restaurată, cu grija necesară pentru a se păstra elementele autentice, cu valoare istorică”, a spus Marilena Bogheanu.

Proiectul „Restaurarea, consolidarea şi promovarea monumentului istoric Cula Izvoranu-Geblescu” are o valoare totală de 520.288,39 euro, din care 462.284,64 euro reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă.

Cula Izvoranu-Geblescu se află în proprietatea comunei Brabova şi a fost preluată în administrarea Muzeului Olteniei Craiova, pentru a fi pusă în valoare.

Principalele lucrări incluse în proiect vizează consolidarea clădirii, într-o variantă care să păstreze autenticitatea construcţiei, restaurarea elementelor din lemn, metal şi zidărie, reconstituirea cât mai fidelă a celor care nu mai pot fi restaurate, precum şi executarea finisajelor interioare şi exterioare, păstrându-se într-o măsură cât mai mare materialele originale. De asemenea, vor fi instalate sisteme de detecţie a incendiilor şi antiefracţie.

Pentru dotarea culei, vor fi procurate obiecte tradiţionale, dar şi echipamente moderne, interactive (ghid audio, ecrane, panouri informative), asigurându-se astfel o formulă de prezentare cât mai atractivă.

Potrivit reprezentanţilor CJ Dolj, în curând va fi semant şi contractul de finanţare pentru restaurarea Culei Cernăteştilor, din comuna Cernăteşti, tot un imobil încadrat drept monumente istorice de categoria A, de interes naţional.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase