Home » Cultură » Femei dezbrăcate, plante şi texte ciudate. Celebrul manuscris Voynich care le-a sucit mintea marilor savanţi timp de 600 de ani ar putea să fi fost descifrat

Femei dezbrăcate, plante şi texte ciudate. Celebrul manuscris Voynich care le-a sucit mintea marilor savanţi timp de 600 de ani ar putea să fi fost descifrat

Femei dezbrăcate, plante şi texte ciudate. Celebrul manuscris Voynich care le-a sucit mintea marilor savanţi timp de 600 de ani ar putea să fi fost descifrat
Publicat: 09.09.2017
Timp de mai bine de un secol, cercetătorii au încercat să descifreze textele străvechi din manuscrisul Voynich. Documentul vechi de 600 de ani a fost descris ca fiind unul dintre ''cele mai misterioase texte medievale''. Manuscrisul reuneşte diferite imagini cu plante exotice, figuri umane şi texte scrise într-un limbaj necunoscut.

În prezent, cercetătorii britanici susţin că documentul este de fapt un manual pentru tratarea problemelor ginecologice ale femeilor. 

Nicholas Gibbs, expert în manuscrise medicale medievale, afirmă că textul din cadrul documentului este scris cu ajutorul ligaturilor latine, notează Mail Online. Ligaturile latine au fost create pentru scrierea prescurtată şi au fost utilizate atât de greci, cât şi de romani. 

În urma studierii manuscrisului, Gibbs susţine că semnele nu reprezintă litere, ci abrevieri ale cuvintelor. El susţine că majoritatea prescurtărilor au fost preluate din alte documente medicale ale vremii. Imaginile cu femei dezbrăcate şi plante sugerează utilizarea aromaterapiei, practicată de Hipocrate şi Plinius cel Bătrân. 

Gibbs susţine că ilustraţiile cu plante, semnele zodiacale şi instrucţiunile pentru băi termale indică faptul că oricine a scris documentul avea cunoştinţe profunde privind remediile medicinale medievale. Deseori tratarea problemelor ginecologice sau a bolilor de care sufereau femeile implica fie îmbăierea sau consumarea unei infuzii de apă cu plante. 

Conform lui Gibbs, imaginile prezente în manuscris sunt asemănătoare cu cele ale unui vas pentru infuzii prezentat în manualul chirurgului şi botanistului Hieronymus Brunschwig (1450-1512). Cercetătorul a petrecut trei ani încercând să desluşească textele cărţii, însă. susţine el, manuscrisului îi lipseşte indexul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase