Home » Cultură » Jean d’Ormesson, scriitorul şi academicianul francez, a decedat

Jean d’Ormesson, scriitorul şi academicianul francez, a decedat

Jean d’Ormesson, scriitorul şi academicianul francez, a decedat
Publicat: 06.12.2017
Scriitorul şi academicianul Jean d'Ormesson, una dintre marile figuri ale literaturii franceze contemporane, a murit în urma unui infarct, la vârsta de 92 de ani, în noaptea de luni spre marţi.

Scriitorul a murit în locuinţa sa din Neuilly (Hauts-de-Seine), a declarat fiica acestuia, editorul Héloïse d’Ormesson, pentru AFP. „Întotdeauna a spus că va pleca fără să fi spus totul şi asta s-a întâmplat astăzi. Ne-a lăsat cele mai minunate cărţi”, a mai spus aceasta.

Romancier, eseist şi filozof, Jean d’Ormesson a fost adesea evocat ca eternul „fericit”, graţie seninătăţii sale îndelung hrănite cultural. Născut pe 16 iunie 1925, la Paris, într-o familie aristocratică, contele Jean Bruno Wladimir François de Paule Le Fèvre d’Ormesson a studiat filozofia la École normale supérieure. Între 1974 şi 1977 a condus prestigiosul cotidian francez Le Figaro. În 1973 a devenit membru al Academiei Franceze, preluând fotoliul lui Jules Romains, după ce obţinuse, în 1971, marele premiu pentru roman al Academiei Franceze, pentru „La Gloire de l’Empire”. Scriitorul a fost şi membru de onoare al Academiei Române, din 1995, scrie Mediafax.

A scris peste 40 de cărţi, printre care se numără „L’Amour est un plaisir” (1956), „Au plaisir de Dieu” (1974), „Jean qui grogne et Jean qui rit” (1984), „Dieu, sa vie, son œuvre” (1981).

În 2015, a primit o înaltă recunoaştere, cărţile sale apărând în colecţia La Pléiade a editurii Gallimard. De asemenea, a fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de mare cruce, în 2014.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase