Home » Cultură » Lars von Trier revine la Festivalul de la Cannes, la şapte ani după ce a fost declarat persona non grata

Lars von Trier revine la Festivalul de la Cannes, la şapte ani după ce a fost declarat persona non grata

Lars von Trier revine la Festivalul de la Cannes, la şapte ani după ce a fost declarat persona non grata
Publicat: 20.04.2018
Regizorul danez Lars von Trier revine la Festivalul de la Cannes, cu un film în afara competiţiei, "The House that Jack Built", la şapte ani după ce a fost declarat persona non grata de organizatorii prestigiosului eveniment, transmite AFP.

„Pierre Lescure, preşedintele festivalului, şi consiliul de administraţie au decis ca regizorul danez Lars von Trier, laureat al premiului Palme d’or în 2000, să revină în selecţia oficială. Noul său film va fi proiectat în afara competiţiei”, potrivit unui comunicat.

În 2011, Lars von Trier a provocat un scandal la Cannes, după ce şi-a exprimat „simpatia” pentru Hitler, pe care, a spus atunci acesta, îl „înţelege”, afirmând şi că „Israelul te scoate într-adevăr din sărite”. Lars Von Trier a făcut acele comentarii în timp ce a răspuns unei întrebări a jurnaliştilor despre originile sale germane, pe care le-a descoperit în 1989, după moartea mamei sale, dar şi în legătură cu declaraţiile lui pentru o revistă daneză, referitoare la „gustul său pentru estetica nazistă”. Lars Von Trier şi-a încheiat acel interviu stânjenit şi râzând cu stângăcie: „Ok, sunt un nazist”.

În ciuda faptului că şi-a cerut scuze, a fost declarat persona non grata pe Croazetă, o sancţiune fără precedent în istoria evenimentului, potrivit Mediafax.

În acel an, filmul său „Melancholia” a rămas în competiţie şi i-a adus premiul pentru interpretare actriţei Kirsten Dunst.

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale căror creaţii au influenţat semnificativ cinematografia europeană. Absolvent al Şcolii de Film Naţionale Daneze, Von Trier a debutat în lungmetraj în 1984, cu „The Element of Crime”, pentru care a obţinut, la Festivalul de la Cannes, marele premiu pentru tehnică.

Cariera regizorului mai include titluri celebre, precum „Abisul sufletului/ Breaking the Waves”, distins cu marele premiu al juriului la Cannes (1996), „Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark”, câştigător al trofeului Palme d’Or, „Dogville” (2003), premiat cu European Film Award, „Manderlay” (2005) şi „Şeful şefilor/ The Boss Of It All” (2006).

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8 – 19 mai.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase