Home » Cultură » O scrisoare cu tentă antisemită redactată de Wagner, compozitorul favorit al lui Hitler, a fost vândută pentru 42.000 de dolari

O scrisoare cu tentă antisemită redactată de Wagner, compozitorul favorit al lui Hitler, a fost vândută pentru 42.000 de dolari

O scrisoare cu tentă antisemită redactată de Wagner, compozitorul favorit al lui Hitler, a fost vândută pentru 42.000 de dolari
Publicat: 26.04.2018
O scrisoare redactată de compozitorul Richard Wagner, cunoscut pentru atitudinea antisemită, a fost vândută pentru 42.000 de dolari la o licitaţie care a avut loc la Ierusalim, marţi, transmite AFP.

Scrisoarea a fost adresată filosofului, poetului şi criticului francez Edouard Schuré şi conţine un avertisment privind „influenţa” evreilor în cultură, scrie Mediafax.

Richard Wagner (1813 – 1883), ale cărui opere impregnate de naţionalism au fost „adoptate” de cel de-al treilea Reich, era compozitorul preferat al lui Adolf Hitler.

Nu există nicio lege în Israel care să interzică muzicienilor să interpreteze muzică de Wagner, însă, de obicei, orchestrele se abţin de la a o face.

Datată 25 aprilie 1869, scrisoarea vorbeşte despre pamfletul său „Iudaismul în muzică”, iniţial publicat în 1850, sub pseudonim.

Scrisoarea a fost cumpărată de un evreu din Elveţia, potrivit organizatorilor licitaţiei, care nu au făcut publică identitatea acestuia.

„Francezul cunoaşte prea puţine lucruri despre evrei”, i-a scris Wagner prietenului său. El afirma că asimilarea evreilor în societatea franceză o împiedică să vadă „influenţa corozivă a spiritului evreiesc în cultura modernă”.

Moştenirea muzicală şi artistică a lui Wagner este impregnată de antisemitism, misoginie şi idei prenaziste despre puritatea rasială, chiar dacă celebrul compozitor a murit în 1883, cu mult înainte de apariţia nazismului.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase