Home » Cultură » „Războiul de Independenţă 1877-1878”, expoziţie în cadrul Bibliotecii Academiei Române

„Războiul de Independenţă 1877-1878”, expoziţie în cadrul Bibliotecii Academiei Române

„Războiul de Independenţă 1877-1878”, expoziţie în cadrul Bibliotecii Academiei Române
Publicat: 10.05.2018
Expoziţia "Războiul de Independenţă 1877-1878", dedicată împlinirii a 141 de ani de la declararea independenţei statului român, va fi vernisată joi, la ora 10.00, de Biblioteca Academiei Române, în sala "Theodor Pallady", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
 
Evenimentul, organizat de Biblioteca Academiei Române, prin Cabinetul de Stampe şi Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară, şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, se va desfăşura în prezenţa conducerii Academiei Române, informează Mediafax.
 
Vor fi expuse peste 150 de lucrări din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române: gravură, litografie, scrisori şi telegrame oficiale, presă. Vizitatorii vor putea admira opere celebre ale lui Nicolae Grigorescu, precum „Dorobanţi în tranşee”, „Santinela”, „Atacul Opanezului”. Simezele expun, de asemenea, o selecţie reprezentativă din lucrările lui H.N. Dembitzky, care prezintă scene şi momente din bătăliile decisive purtate în războiul de independenţă: „Luarea drapelului cavaleriei turceşti de un cavalerist român”, „Căpitanul Valter Mărăcineanu înalţă drapelul românesc după cucerirea redutei Griviţa”, „Capitularea Plevnei. Armata turcă se predă generalului român Cerchez la 28 noembriu 1877”, „Lupta de la Smârdan”, „Osman Paşa rănit se predă prisonier”. Un capitol important în cadrul expoziţiei este constituit de evocarea personalităţii viitorului rege Carol I, a prezenţei sale în fruntea armatei române, dar şi a activităţii sale diplomatice, care sunt reliefate prin stampele lui E. Volkers: „Carol I pe câmpul de luptă” sau „Domnitorul Carol I în fruntea Roşiorilor”, precum şi într-o serie de scrisori şi documente oficiale.
 
Expoziţia, în ansamblul ei, urmăreşte înfăţişarea retrospectivă a întregului traseu parcurs pentru dobândirea independenţei şi a contextului istoric, începând cu pregătirile de război şi semnarea convenţiei româno-ruse la 26 septembrie 1876, desfăşurarea războiului şi momentele sale de dramatism şi de glorie, proclamarea independenţei de stat a României, la 9 mai 1877, de Mihail Kogălniceanu, în Adunarea Deputaţilor, până la recunoaşterea independenţei şi suveranităţii României, la 13 iulie 1878, în cadrul lucrărilor Congresului de la Berlin.
 
Curator expoziţiei este Gabriela Dumitrescu, şefa Cabinetului Manuscrise, carte rară al Bibliotecii Academiei Române.
 
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 10 – 30 mai, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 16.00, iar intrarea este liberă.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase