Home » Cultură » Expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie a României: „Centenar. Republica Armenia. România – Marea Unire”

Expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie a României: „Centenar. Republica Armenia. România – Marea Unire”

Expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie a României: „Centenar. Republica Armenia. România – Marea Unire”
Publicat: 24.05.2018
Expoziţia "Centenar. Republica Armenia. România - Marea Unire" va fi vernisată joi, la ora 15.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, şi va rămâne deschisă până pe 24 iunie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Vernisajul va avea loc în prezenţa unor oaspeţi precum Sergey Minasian, ambasador al Republicii Armenia în România, episcopul Datev Hagopian, întâistătător al Eparhiei Armene din România, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României, deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului Minorităţilor Naţionale în Parlamentul României, deputatul Varujan Vosganian, preşedinte al Uniunii Armenilor din România, şi Cornel Constantin Ilie, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României, scrie Mediafax.

Expoziţia este dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Independente Armene, dar, în acelaşi timp, aduce un omagiu reprezentanţilor comunităţii armene din România, care au luptat pe fronturile din Primul Război Mondial alături de Armata Română. Ziua de 1 decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru poporul român, aşa cum data de 28 mai 1918 a reprezentat o renaştere pentru naţiunea armeană, potrivit comunicatului.

Alături de prezentarea foto-documentară a evenimentelor, în expoziţie pot fi admirate obiecte reprezentative pentru cultura armenilor din România, deţinute de Muzeul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România – Casa de Cultură „Dudian”, printre care se numără: însemnele primului consulat al Republicii Armenia din Bucureşti, deschis la 1918, câteva permise de reşedinţă pentru refugiaţii armeni sosiţi în România după 1918, precum şi câteva documente din fondul patrimonial al Uniunii Armenilor din România – ediţia din 1928 a publicaţiei Ararat, un album de fotografii cu orfanii armeni sosiţi în România în anul 1923.

Realizată cu sprijinul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România şi al Uniunii Armenilor din România, expoziţia va fi deschisă la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României în perioada 24 mai – 24 iunie, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase