Home » Cultură » Conferinţă la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti: despre corp, gen şi etnie,

Conferinţă la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti: despre corp, gen şi etnie,

Conferinţă la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti: despre corp, gen şi etnie,
Publicat: 19.06.2018
Conferinţa "Corp şi cultură, romi şi gagii. O poveste despre femei", programată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală, vine cu date adunate din câteva sate din apropierea Bucureştiului pentru a înţelege viziunea despre corp şi aparenţă a unor romi aşa-zişi tradiţionali din România.

Cea de-a 12-a ediţie a Conferinţelor de la Şosea programează pe 25 iunie, de la orele 18.00, conferinţa „Corp şi cultură, romi şi gagii. O poveste despre femei”, susţinută de Iulia Haşdeu la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, scrie Mediafax.

„Imaginea fustelor ţigăneşti lungi, ample, cu motive florale colorate, însoţite de basmale ce acoperă cozi împletite, bijuterii strălucitoare şi mişcări languroase, este binecunoscută publicului larg. Parte din repertoriul costumelor de carnaval, prezenţă exotică la spectacolele folclorice din ultimii douăzeci de ani, emblemă a romanităţii mediatice stereotipate, fusta ţigănească este, nu mai puţin, elementul material concret de la care Iulia Haşdeu ne propune să pornim pentru a înţelege viziunea despre corp şi aparenţă a unor romi aşa-zişi tradiţionali din România”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Iulia Haşdeu este antropolog şi lucrează în prezent ca lector la Haute école de travail social de la Universitatea din Geneva, unde predă studii de gen. Printre subiectele asupra cărora s-a concentrat se numără raporturile între bărbaţi şi femei în comunitaţile de romi, mai ales modul în care aceste raporturi sunt transfigurate în caracteristici etnice şi în forme de afirmaţie identitară, arată prezentarea conferenţiarei.


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase